Celer otklanja umor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Celer pripada obitelji štitarki, a ljekarnicki mu je naziv Radix at Oleum Graveolens. Druga imena za ovu biljku su ac, ak, celen, selen, selin, zelen.
Najljekovitije djeluje sok od lišca i korijena. Kod priprave soka ne valja stavljati vecu kolicinu lista zbog njegove gorcine. Valja ga uzimati kod svih oboljenja kod kojih se preporucuje uzimanje diuretika. Takoder ga treba uzimati kod bolesti kao što su reuma kostiju, artritis, depresivni artritis mišica i zglobova, giht, vodena bolest, voda u plucima, voda u osrcju, a možemo ga pojacati nizom ljekovitog bilja diureticnog ucinka. Afrodizijacko djelovanje celera poznato je iz davnina te ga kao dobar afrodizijak takoder koristimo kod svih problema spolne nemoci u muškaraca, poglavito ako su izazvani strahom od seksualnog odnosa.
Kao jelo i zacin celer izvrsno pomaže kod problema s probavnim sustavom, tj. želucem i crijevima, potice apetit, otklanja loš zadah iz usta. U proljece otklanja proljetni umor starijih osoba. Caj od celerovog lišca pomaže kod oboljenja pluca. Sok od celera potice odstranjivanje svih štetnih tvari nagomilanih tijekom bolesnih stanja te predstavlja idealnu namirnicu za osobe starije dobi, jer im, uz lijecenje brojnih tegoba, vraca svježinu i volju za život.
Svježi korijen i list te njihovi sokovi koriste se u lijecenju niza oboljenja, pa tako i živaca, posebice ako je bolest posljedica straha ili stresnih šokova. Poboljšavaju rad bubrega i jetre, i to regeneriranjem stanica jetre te pomažu  masnoj jetri. Koriste se u lijecenju bolesti žuci kod slabog izlucivanja žuci, reumatizma, artritisa i gihta, dijabetesa, raznih bolesti kože, astme, grceva u prsima pracenih strahom, krvi. Snižavaju krvi tlak, rješavaju probleme cirkulacije, poteškoca u mokrenju, zbog infekcije mjehura; uklanjaju kamenac ili katar u mjehuru, prehladu mjehura; hunjavicu; bolesti grla i crijeva te se koriste protiv nadutosti, bolesti oka i suznih ociju. Njihovom konzumacijom regulira se mjesecnica, pomažu i protiv debljine, a oblog od korijena smekšava i lijeci novotvorine na dojkama.


Podijeli: Facebook Twiter