Celavi muškarci su zdraviji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gubljenje kose velik je udarac za muški ego, no sad se mogu tješiti da je to zapravo dobar znak. Znanstvenici su, naime, dokazali da je celavost povezana s dobrim zdravljem.

Muškarci koji pocinju gubiti kosu u mladoj dobi imaju 45 posto manje šanse da obole od raka prostate, tvrde americki znanstvenici koji su pronašli poveznicu izmedu visoke razine testosterona kod muškaraca koji ranije ocelave i niskog rizika od pojave tumora.

U istraživanju je sudjelovalo 2.000 muškaraca u dobi od 40 do 47 godina, od kojih je polovica imala rak prostate. Postotak tumora kod muškaraca koji su priznali da su poceli celavjeti prije 30. godine usporeden je s onima koji nisu imali problema s gubljenjem kose. Pokazalo se da celavi muškarci imaju manji rizik od obolijevanja od raka prostate za 29 do 45 posto.

Polovica muškaraca do svoje 50. godine ocelavi, a polovica ih misli da zbog celavosti izgleda starije i manje privlacno suprotnom spolu. Trojica od cetvorice zbog toga imaju i problema sa samopouzdanjem.


Podijeli: Facebook Twiter