Cekamo Sabor, a onda izlazimo na ulicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikalnog koordinatora koji je vodio prikupljanje potpisa Ozrena Matijaševica Vladino izvješce nije iznenadilo, ni previše uzbudilo.

"Vlada je institucija koja se u odluci o referendumu nece pitati ništa, zahtjev za referendum dali smo Saboru, a ako i u parlamentu zahvaljujuci vecini budu imali isti stav, mi cemo znati odgovoriti na to da ne vode racuna o volji gradana. To više nece biti pitanje Zakona o radu, nego pitanje demokracije i znacit ce da smo u mraku i na to cemo imati adekvatan odgovor", porucio je Matijaševic.

"Organizirat cemo gradanski neposluh i prosvjede diljem Hrvatske s ciljem raspisivanja izvanrednih izbora da bi se smijenila vlast koja ne dopušta gradanima ispunjavanje njihove demokratski izražene volje", dodao je. Šef SSSH-a Mladen Novosel je, pak, bio šokiran.

"Ovo je smijurija, ovo je moralna podvala, ovo je previše nisko", izjavio je Novosel. Procijenio je da se radi o pritisku Vlade na sindikate kojima je premijerka Kosor vec predložila da, ako Vlada povuce prijedlog zakona iz parlamentarne procedure, a Sabor utvrdi da više nema uvjeta za održavanje referenduma, oni povuku svoj prijedlog.

Tvrdnje o golemom broju nevaljanih potpisa odbacio je kao apsolutno netocne i podsjetio da nisu sindikati bez razloga kopirali potpise.

Celnik URSH-a Damir Jakuš ironicno je komentirao da "mogu proglasiti svih 800 tisuca potpisa nevaljanima. Neka nam daju naputak kako se to radi, a mi cemo ponoviti postupak, a onda ce ocito trebati prikupiti najmanje 1,5 milijun valjanih potpisa. Ocito je da se, ako se hoce, može omalovažiti 800 tisuca prikupljenih potpisa", kaže Jakuš.

"Ovo izlazi izvan logike, ocito je da smo dirnuli u mnoge sujete, a ako sujeta vodi politiku, onda je takva politika problematicna", izjavio je predsjednik NHS-a Krešimir Sever. Potez Vlade ocijenio je kao "apsolutno nemudar, politikantski i bahat jer želi zanemariti potpise 800 tisuca ljudi".

Najavio je da ce sindikati pricekati stav Sabora kao nadležnog tijela, a onda možda skupljati potpise i za neki drugi referendum i skupiti možda i više potpisa nego za ovaj.

Imamo takav legitimitet da referendum mora biti proveden, izjavio je celnik MHS-a Vilim Ribic. "Ovo je prekrupno da bi doveli u pitanje legalitet i legitimitet postupka", izjavio je Ribic. Prva naredna saborska sjednica, na kojoj bi se moglo odlucivati o sudbini referenduma održat ce se sredinom rujna.


Podijeli: Facebook Twiter