Čekali konzervatore, pa im kiša srušila krov

Srušena kuća u starom Pazinu (M. RIMANIĆ)
Srušena kuća u starom Pazinu (M. RIMANIĆ)

Obilne padaline koje su se proteklog vikenda sručile nad Istru ubrzale su urušavanje dijelova dotrajale zgrade u Ulici Julesa Vernea na Buraju, u starom dijelu Pazina. Kiše su u srpnju ove godine izazvale urušavanje dijela krovišta koje je sada u potpunosti srušen. Krov se prošlog vikenda dijelom urušio u kuću, a dijelovi greda i crepova pali su u dvorište, koje služi kao parkiralište za posjetitelje Kuće za pisce i stanare okolnih zgrada. Srećom u vrijeme rušenja krova u blizini nije bilo automobila pa nije bilo nikakvih drugih šteta.

Kuća je u vlasništvu grada Pazina, kaže Daniel Maurović, pročelnik za komunalne djelatnosti u Gradu Pazinu, dodajući da je prije više godina bila dodijeljena pazinskim speleolozima koji su, kada su je dobili, u njoj planirali urediti svoje prostorije.

- Ugovor o najmu te zgrade istekao je početkom ove godine, kaže Mladen Jekić, tajnik Speleološkog društva "Istra" iz Pazina. Speleolozi su u njoj namjeravali urediti prizemlje no, kad su kuću dobili nije bila ucrtana u katastar pa je Grad najprije trebao riješiti taj problem. Kada je i to riješeno Speleološko društvo angažiralo je projektanata koji je trebao izraditi projekt, a potom i pokrenuti postupak izdavanja građevinske dozvole. Budući da je to dugotrajan postupak, vrijeme, točnije nevrijeme, je napravilo svoje. Ugovor između Grada Pazina i Speleološkog društva "Istra" nije obnovljen, a budući da se kuća srušila speleolozi više nemaju nikakvih namjera vezanih za ovaj objekt, dodaje Jekić.

Nakon uklanjanja dijela crjepova s krova, koji su predstavljali potencijalnu opasnost od daljnjeg urušavanja, nakon kiša u srpnju Grad Pazin je angažirao statičara koji je trebao procijeniti stanje zgrade i reći treba li ovu zgradu srušiti ili neki način moći obnoviti. Pokazalo se kako bi zgradu ipak bilo najbolje srušiti, pa se krenulo u izradu projekta rušenja. Budući da se zgrada nalazi u zaštićenoj staroj gradskoj jezgri, za rušenje treba dobiti suglasnost, ali i dozvolu konzervatora. Što će se dalje s ovom zgradom događati Maurović ne može reći dok konzervatori ne kažu koji će se dio zgrade srušiti.

- Zapravo, hoće li se srušiti cijela zgrada, ili će se ostaviti pročelje prema ulici Julesa Verenea. Za sada je ulaz u dvorište i pristup ruševini osiguran i zatvoren, a nakon očitovanja konzervatora vidjet će se što će biti sa zgradom, kaže Maurović.

Ova zgrada, većim dijelom bila zapravo nadstrešnica, a kao optantska imovina godinama je služila kao skupljalište sekundarnih sirovina, ili "štracarija", kako su je Pazinci zvali. Posljednji ju je za tu namjenu koristio Jadrnametal. Od prosinca 2010. prostor na kojem su se skupljale sekundarne sirovine uređen je kao parkiralište za stanare Ulice Julesa Vernea i Hrvatskog trga, ali i goste Kuće za pisce, kojoj je ovo zapravo dvorište.

Uz to, na ovom se prostoru nalazi zip-line preko Pazinske jame i lijep vidikovac na Jamu i Kaštel. Iako se još ljetos govorilo o sanaciji zgrade, dotrajale, trule i slomljene grede nisu izdržale dugotrajno kišno razdoblje i kuća se potpuno srušila, što će svakako olakšati donošenje konačne odluke. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter