Cekajuci ravnatelja...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Labinski vijecnik Josip Škopac (HSU) traži od gradonacelnika Tulija Demetlike (IDS) ekspresno raspisivanje natjecaja za ravnatelja Gradske knjižnice, cime bi lokalna samouprava, kako je kazao, konacno prestala kršiti svoje odluke te zakon.

- Grad od osnivanja te ustanove nije raspisao natjecaj, vec stalno, od 2006., imenuje privremenog ravnatelja. Time ne poštuje Zakon o knjižnicama ni odluku vijeca o osnivanju biblioteke, koja propisuje da privremeni ravnatelj tu dužnost može obavljati najduže šest mjeseci, objasnio je Škopac na zadnjoj sjednici Gradskog vijeca.

Za takvo stanje s javnom ustanovom odgovoran je, istice Škopac, iskljucivo gradonacelnik koji nikako da provede odluke vijeca, iako ga gradski statut obavezuje na odgovornost za ustavnost i zakonitost poslova iz njegova djelokruga te akata gradskih upravnih tijela.

Škopac je ukazao i na to da je prije tri mjeseca istekao polugodišnji rok privremenoj ravnateljici knjižnice Danieli Mohorovic, ujedno direktorici Puckog otvorenog ucilišta (u cijim prostorima djeluje biblioteka).

Oporbeni vijecnici, podsjetimo, njeno imenovanje u ožujku nisu podržali, uz napomenu da se ne protive osobi, vec nacinu izbora. I ranije su naglašavali potrebu za "trajnim" ravnateljem, i to ne samo zbog zadovoljavanja regulativom propisanog roka, vec i cinjenice da je nova knjižnica u bivšoj direkciji rudnika kapitalni gradski projekt pa biblioteka zaslužuje celnog covjeka.

Na modernu knjižnicu, koja ce se prostirati na nešto više od tisucu kvadrata, te obnovu poduzetnicke zone Pjacal, koja izrasta u svojevrsni industrijski trg, prema navodima gradske uprave, dosad je izdvojeno oko 17 milijuna kuna.

Gradonacelnik Demetlika za aktualca na sjednici vijeca bio je kratak: kazao je da "ne želi sada objašnjavati cijeli postupak", obecavši Škopcu pisani odgovor.

Gradonacelnik je, kada smo preklani pisali o ovoj problematici, isticao da zakon ne ogranicava mandat privremenog ravnatelja. Prije tri godine najavljivao je, pak, da ce natjecaj «biti objavljen uskoro», no u meduvremenu je promijenio plocu: proljetos je, naime, ponovio da u proracunu nema 150, 200 tisuca kuna za placu trajnog ravnatelja te da ce on biti izabran za oko godinu dana, kada knjižnica preseli u nove prostore.

Otvaranje je, medutim, prolongirano, a Demetlika veli da više ne želi govoriti o rokovima "jer sve ovisi o potporama u opremanju Županije i Ministarstva kulture".

U Gradskoj knjižnici rekli su nam da razumiju ovakve poteze vlasti, i to zbog teške ekonomske situacije te potrebe da se najprije osigura novac za opremanje i otvaranje biblioteke, a onda ekipira ustanova. (Igor RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter