Čekaju se sredstva za nastavak uređenja plaže na Hidrobazi

Sredstvima Ministarstva dosad je uređen dio plaže na Hidrobazi
Sredstvima Ministarstva dosad je uređen dio plaže na Hidrobazi

Ministarstvo turizma raspisalo je 10. kolovoza javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava, a na temelju programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godine. Natječaj je otvoren sve do 15. rujna ove godine. Riječ je o bespovratnim sredstvima, a ukupni budžet natječaja iznosi 15 milijuna kuna. S obzirom da je Grad Pula putem sličnih natječaja Ministarstva turizma već ranije realiziralo 1. fazu uređenja plaže na Hidrobazi, kao i dio rekonstrukcije pročelja zgrade na Forumu za potrebe projekta "360 3D Mapping", pitanje je hoće li Grad i na ovaj natječaj kandidirati određene projekte.

Uređenje cijele obalne fronte

Pritom treba naglasiti da bi ta sredstva itekako dobrodošla za nastavak uređenja nove plaže na Hidrobazi, izuzetno pozitivno prihvaćene od Puljana i gostiju koja je od uređenja konstantno krcata kupačima.

- S ciljem razvoja turističke ponude i sadržaja na gradskim plažama i, općenito, grada kao nezaobilazne turističke destinacije, Grad Pula nastavlja s uređenjem plaža pri čemu će se svakako kandidirati nastavak projekta uređenja plaže na Hidrobazi na ovaj objavljen javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava na temelju programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. Projekt uređenja Hidrobaze podijeljen je u sedam faza, a nakon okončanja prve faze stekli su se uvjeti za kandidiranje projekta po sljedećoj fazi sukladno građevinskoj dozvoli. Prva faza obuhvatila je uređenje centralnog dijela plaže, kažu u svom odgovoru iz Grada Pule.

Za mogućnost kandidiranja na novi natječaj Grad je trebao utrošiti kompletni dodijeljeni bespovratni iznos u prvoj fazi, što je i učinjeno pa, nakon što ministarstvo odluči kome će dodijeliti sredstva, može krenuti s daljnjim aktivnostima. Kako je planirano, tim bi sredstvima, odobri li ih Ministarstvo, planirano širenje zone uređenja u produžetku centralnog dijela, odnosno izgradnja šetnice s urbanim sadržajima te izgradnja dodatnih stabilizacijskih pera sa školjerom čime će se zaštititi plaža od jakih morskih struja i osigurati zadržavanje nasipanog šljunčanog materijala na plaži.

- Novim zahvatom planira se urediti cijela obalna fronta plaže na Hidrobazi. Vjerujemo da će se nadležno Ministarstvo pozitivno očitovati i sufinancirati daljnja uređenja na Hidrobazi koja doprinose osnovnom cilju iz javnog poziva - poticanje konkurentnosti hrvatskog turizma uz afirmaciju Hrvatske kao jedne od vodećih međunarodnih turističkih destinacija, pojašnjavaju iz gradske uprave, iz koje postoje naznake da bi na ovaj natječaj mogli kandidirati još pokoji projekt jer se, kako kažu, osim Hidrobaze razmatraju mogućnosti kandidiranja i drugih projekata uređenja plaža i njihovo obogaćivanje dodatnim sadržajima, vodeći računa da se maksimalno zadovolje želje građana.

- Uređenje gradskih plaža planira se kontinuirano i sustavno kako bi se njihov standard podignuo na viši nivo. Nemala sredstva izdvajaju se za spasilačku službu te za održavanje plaža čistim i urednim. Realizirani projekti i oni u planu doprinose da Pula i dalje bude među vodećim turističkim destinacijama u zemlji i šire, zaključuju iz Grada. (Goran ROJNIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter