Cekaju se "Dobrilini" studenti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do kraja mjeseca bit ce objavljen natjecaj za studentske stipendije koje dodjeljuje Grad Pula, doznajemo od v. d. gradske procelnice za obrazovanje Elene Puh-Belci, dok se po rijecima županijskog procelnika za školstvo Mladena Dušmana objava natjecaja za stipendije koje dodjeljuje Županija ocekuje iduceg tjedna.

- Studenti su se žalili da je prošle godine natjecaj bio objavljen prerano, a i od Sveucilišta Jurja Dobrile dobili smo informaciju da traju upisi na diplomski studij pa ti studenti ne bi stigli dostaviti potrebnu dokumentaciju, pojašnjava Puh-Belci razlog nešto kasnijem datumu raspisivanja natjecaja. Napominje i da isplata stipendija prati proracunsku godinu, odnosno pocet ce od sijecnja 2010. Inace, proteklih su godina natjecaji uglavnom bili objavljeni u prvoj polovici listopada.

Na Sveucilištu Jurja Dobrile u Puli kažu da su upisi studenata na preddiplomske studije završeni, dok upisi na diplomske traju sve do kraja mjeseca pa je u dogovoru s Gradom produžen rok za raspisivanje natjecaja, da bi mogli konkurirati i studenti diplomskih studija.

U prošloj akademskoj godini stipendije Grada dobilo je 195 studenata, a iznosile su od 324 do 1.248 kuna, ovisno o ostvarenom prosjeku, za što je izdvojeno 1,2 milijuna kuna. Za razliku od Istarske županije, Grad Pula lani nije stipendirao brucoše, a presudni kriterij za dodjelu bio je prosjek od 3,5 naviše. Županija je u prošloj godini dodijelila nove 72 stipendije, od kojih su najbolji mjesecno primali 1.300 kuna, a stipendirala je ukupno 188 studenata. Studenti koji su na natjecajima dobili obje stipendije morali su se odluciti za jednu.


Podijeli: Facebook Twiter