Ceka se toksikološki nalaz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policijska uprava istarska nije nikome priopcila, ni potvrdila da se Joško Kuzmanic ubio pucnjem iz vatrenog oružja, odnosno pištolja, kazala je u srijedu Suzana Sokac iz PU istarske. Potvrdila, je pak, da su zbog sumnje da se otrovao lijekovima izuzeti uzorci tkiva i tjelesnih tekucina koji su poslani na toksikološku analizu.

Protiv sada pokojnog Joška Kuzmanica i trgovackog društva Legalsoft, kao i trgovackog društva Huan, oba sa sjedištem u Puli, na Županijskom sudu u Puli od 2008. godine se temeljem zahtjeva Opcinskog državnog odvjetništva u Bujama (sada u Pazinu) provodi istraga zbog sumnje o pocinjenju kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju kojima je pribavljena velika imovinska korist, potvrdio nam je zamjenik glasnogovornice Županijskog suda Svetislav Vujic.

U odgovoru na naš upit Vujic je naveo da "postupak istrage još nije okoncan jer je potrebno provoditi veliki broj istražnih radnji". Ujedno je pojasnio da ce sada, buduci da je Kuzmanic preminuo, biti doneseno rješenje o obustavi istrage za njega, dok ce se u pogledu ostalih nastaviti.

Istraga protiv Kuzmanica, inace pravnika po struci, pokrenuta je još prije akcije "Maestro" u kojoj je poslužio kao USKOK-ov pouzdanik i kljucna osoba u raskrinkavanju korupcije u Hrvatskom fondu za privatizaciju.

Pod istragom se našao kao vlasnik tvrtke Legalsoft, koja se bavila projektiranjem softvera, ali tek nakon što je Porezna uprava prijavila njegove poslovne partnere. Naime, poreznici su koncem 2007. godine utvrdili da su Puljanin Krešimir Tršinski, prokurist tvrtke Huan iz Pule, i Snježana Grubic iz Zagreba, direktorica tvrtke, od 2002. do 2004. zloporabili ovlasti u gospodarskom poslovanju te oštetili državni proracun za 540.000 kuna.

Prema prijavi, Tršinski je od 3. sijecnja 2002. do 8. srpnja 2004. potpisao 355 naloga za službena putovanja u korist direktorice Grubic, iako ona nije nigdje putovala, te je tako ostvarila protupravnu dobit od 437.000 kuna.

Nepravilnosti u Huanu poreznike su odvele u Kuzmanicev Legalsoft, no do danas je javnosti ostalo nepoznato koja je njihova poveznica, odnosno za što ga se konkretno sumnjicilo. Poznato je, medutim, da je cijeli predmet zbog Kuzmanicevog prijateljstva s opcinskim državnim odvjetnikom u Puli Aleksandrom Puhom, na Puhov zahtjev prebacen u nadležnost Opcinskog državnog odvjetništva u Bujama, koje je u meduvremenu ukinuto i preseljeno u Pazin. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter