Čeka se prijedlog predstečajne nagodbe za Mirnu

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza postavio je u srijedu, tijekom Aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru, pitanje ministru financija Slavku Liniću o sudbini tvrtke "Mirna" iz Rovinja. "Kakav je stav Ministarstva financija kao najvećeg vjerovnika, koji ima preko 70 posto iznosa tražbina, u pogledu predlaganja izmijenjenog plana financijskog restrukturiranja društva koji bi otvorio mogućnost uključivanja strateškog partnera, a sve u cilju sprečavanja pokretanja stečajnog postupka "Mirne"", upitao je Sponza.

Ministar Slavko Linić opširno je odgovorio: "21. siječnja ove godine isteklo je i 120 dana predviđenog zakonom i 60 dana dodatnih rokova za zaključenje predstečajne nagodbe. Ali s obzirom na tužbu koja je uslijedila ili prigovor produženo je još za 30-ak dana. Nažalost, vlasnici i dužnici ne daju prijedlog predstečajne nagodbe. Ukupni dugovi od 37,2 milijuna kuna najveći dio 30,7 odnosi se na državu. Svugdje se predlaže otplata u pet godina s godinom počeka, ali kod države se predlaže otpis od 73 posto, kod financijskih obveza od četiri i nešto milijuna samo kamatu i kod dobavljača samo kamatu. Takav odnos je za Ministarstvo financija neprihvatljiv."

"Ako želimo spašavati dužnika onda svi moramo nositi zajednički teret. To je bio posao uprave koji nije odrađen. Plus toga krivica je na vlasniku i upravi. Inzistiramo na dopunskom kapitalu jer se "Mirna" bez dopunskog kapitala neće održati. Nismo dobili odgovor tko je to i koliko će novaca uložiti. Prema tome, vrlo je kratko vrijeme da dužnik izjednači odnose kod svih nas koji smo vjerovnici da idemo sa istim otpisom, a to znači da otpis Ministarstva financija mora biti manje jer inzistiramo da se plate svi doprinosi za zdravstvo koje ne možemo otpisivati, dok se kamata i ostalo može. Ali tada to moraju i financijske institucije, i ostali vjerovnici. Bez toga neće biti ni predstečaja. I želimo kvalitetnog dodatnog ulagača. To se mora predložiti u narednih par dana. Zadnji pregled portala Fine pokazuje da nisu predložili novi prijedlog. Po starome neće biti prihvaćeno", poručio je  Linić. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter