Cehok ostao bez imuniteta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) iz drugog je pokušaja skinulo imunitet neovisnom zastupniku Ivanu Cehoku jer je DORH protiv njega podigao optužnicu da je kao varaždinski gradonacelnik sklopio štetan ugovor s gradskim poduzecem Parkovi.

Na dan raspuštanja Sabora, 28. listopada, HDZ-ovi clanovi MIP-a, na celu s predsjednikom Damirom Sesvecanom, bojkotirali su zakazanu sjednicu jer nisu htjeli skidati Cehokov imunitet, bojeci se ocito da im on u tom slucaju možda ne bi držao kvorum u parlamentu. Stoga se povjerenstvo u ponedjeljak opet moralo okupiti, a to je iz saborske blagajne izbilo oko šest i pol tisuca kuna. Toliko, naime, iznose putni troškovi zastupnika koji na to imaju pravo - HDZ-ovaca Tomislava Culjka i Živka Nenadica, SDP-ovca Arsena Bauka te SDSS-ovca Ratka Gajicu.

Njih cetvorica imaju prebivalište udaljeno više od 50 kilometara od Zagreba, pa im se za putne troškove do Sabora i natrag obracunavaju dvije kune po kilometru plus cestarina. Bauk živi na Bracu, Nenadic u Splitu, Gajica u Kninu, a Culjak u Vinkovcima, pa su u ponedjeljak na saborskoj blagajni podignuli ukupno oko šest i pol tisuca kuna. I to zbog dolaska na sjednicu koja je trajala dvadesetak minuta. A bila bi i kraca da je izostala rasprava nacelne naravi o tome može li, vezano uz zahtjev za uskratu imuniteta HNS-ovcu Goranu Beusu Richemberghu, skidanje imuniteta tražiti službeno tijelo ili i privatna osoba.

HDSSB-ovac Ivan Drmic nije došao na sjednicu i na taj je nacin prištedio Saboru tisucu kuna, koliko iznose njegovi putni troškovi iz ?akova u Zagreb i natrag. "Nisam htio da prave budalu od mene. Prošli put su me zvali da hitno dodem na sjednicu, a onda se HDZ-ovci nisu pojavili", rekao nam je Drmic. I Bauk je prigovorio Sesvecanu što su se morali sastajati i nakon raspuštanja Sabora. "Tad vam je Cehokov glas bio važan, a sada vam ne treba i možemo reci da ste ga na neki nacin šutnuli", bocnuo je Bauk HDZ-ovce.

Jednoglasno su odobrili zahtjev DORH-a da se Cehoku uskrati imunitet jer ga se u optužnici tereti da je Varaždin oštetio za 4,46 milijuna kuna, nakon cega su SDP-ovci iz nacelnih razloga izašli iz dvorane, pa su zastupnici parlamentarne vecine sami odbili zahtjev za skidanje imuniteta Beus Richemberghu. (Dražen CIGLENECKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter