Cehok optužen za 49,5 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv bivšeg gradonacelnika Varaždina Ivana Cehoka, poduzetnika Davora Patafte i još tri osobe USKOK je podignuo optužnicu zbog zloporaba položaja i ovlasti kojima je Grad Varaždin oštecen za najmanje 49,5 milijuna kuna, a poduzecima u Pataftinom vlasništvu ili Upravi pribavljena korist od najmanje 35,8 milijuna kuna, koliko je dosad isplaceno po spornim ugovorima.

USKOK optužnicom traži da sud okrivljenima oduzme imovinsku korist, dakle, zasad 35,8 milijuna kuna.

Kako navodi USKOK, Cehok, Patafta i clanica Uprave u Pataftinim poduzecima Narcisa Huljev povezali su se u zajednicko djelovanje kako bi oštetili Grad Varaždin za korist Pataftinih tvrtki. Cehok je u više navrata pogodovao Pataftinim poduzecima u poslovanju s Gradom, izmedu ostalog na zbrinjavanju komunalnog otpada, otkupu zemljišta za poticanu stanogradnju i preuzimanju upravljanja varaždinskim aerodromom.

Što se tice zbrinjavanja otpada, Cehok je, uz pomoc predsjednika županijskog HDZ-a i direktora Varkoma Tomislava Kezelja, omogucio Pataftinoj tvrtki T7 Vis da izgradi fiksno postrojenje za mehanicko-biološku obradu otpada na lokaciji Brezje te mu je pritom omogucio i stjecanje zemljišta na toj lokaciji.

Uz traženje petookrivljenog Hrvoja Vojvode, Cehok je osigurao da Grad od Pataftinih poduzeca T7 i T7 Vis te Vojvodinog poduzeca Ekos Holding kupi zemljišta za poticanu stanogradnju po cijeni znatno vecoj od tržišne i to bez suglasnosti Ministarstva i mimo potreba grada Varaždina. Kako bi tu zemlju uspješno prodali Gradu po vecoj cijeni, Narcisa Huljev je od gradevinskog vještaka tražila da procijeni cestice na znatno vecu vrijednost.

U vezi gospodarenja varaždinskim aerodromom, Cehok je omogucio Narcisi Huljev da postane predsjednica Uprave varaždinskog gradskog poduzeca za upravljanje zracnom lukom. Uz njenu pomoc, Pataftinom poduzecu Winair gradsko je poduzece neosnovano priznalo ulaganja u razvoj zracne luke, sve kako bi Winair preuzeo gradsku tvrtku. (S. ABRAMOV/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter