Ceh ugostitelja podržava Lalovca u rješavanju problema oko fiskalizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) ograđuje se od prakse dijela ugostitelja koji ne prikazuju stvarni dnevni promet, storniraju račune ili imaju evidentirane dugove te podržava Ministarstvo financija u otkrivanju i rješavanju problema oko fiskalizacije, stoji u priopćenju koje je potpisao Nenad Šepak, predsjednik Ceha.

"Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a broji oko 15 tisuća članova koji se pridržavaju pravila provođenja fiskalizacije te stoga smatramo da nije u redu da se zbog pojedinaca baca sumnja na sve ugostitelje", navodi se u priopćenju.

Isto tako, ističe se kako se pridržavanje pravila fiskalizacije ogleda i u činjenici da su nakon šesnaest mjeseci primjene fiskalizacije povećani porezni prihodi, da je smanjen udio sive ekonomije odnosno da je dokinut udio nelojalne konkurencije.

Iz Ceha podržavaju napore Ministarstva financija da se riješe problemi s fiskalizacijom te ponavljaju zaključke posljednjeg 27. kongresa ugostitelja s ciljem poboljšanja kvalitete ugostiteljske struke.

U tim se zaključcima, uz ostalo, predlaže da inspekcijski nadzori imaju i ekukativni dio umjesto isključivo represivnih mjera te da se izmjenom Pravilnika o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti i ugostiteljima omogući plaćanje poreza na dohodak u paušalnom iznosu.

Nadalje, predlažu smanjenje stope PDV-a od 13 poso za ugostiteljstvo, odnosno vraćanje na iznos od 10 posto, koji će se primjenjivati na sve ugostiteljske usluge jednako, neovisno o mjestu i načinu konzumacije.

Ugostitelji se zalažu i za ukidanje poreza na potrošnju koji je Zakonom o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave propisan samo za ugostiteljstvo. Uz to, žele i priznavanje troškova reprezentacije u stopostotnom iznosu.

Isto tako, traže programe obrazovanja s više prakse u realnom radnom okruženju te mogućnost legalnog povremenog i kratkotrajnog zapošljavanja prema realnim potrebama ugostiteljske djelatnosti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter