Ceh ribara Istre: Trevižana mijenja Simić?

Tonči Trevižan (M. MIJOŠEK)
Tonči Trevižan (M. MIJOŠEK)

Predstavnici Ceha ribara Istre izglasali su na današnjoj sjednici u Obrtničkoj komori u Puli nepovjerenje svom dosadašnjem predsjedniku Tončiju Trevižanu iz Umaga. Za novog predsjednika predložili su Radovana Simića, predsjednika Sekcija ribara Puljštine. Neslužbeno doznajemo da Trevižanu većina (troje od njih petero mu je izglasalo nepovjerenje, op. a.) zamjera nedovoljnu aktivnost u zastupanju interesa istarskih ribara.

Trevižan, koji je na čelu županijskog Ceha bio gotovo sedam godina, a do isteka mandata mu je ostalo oko godinu dana, kratko nam je rekao da tek treba vidjeti hoće li Upravni odbor HOK-a potvrditi Simića za njegovog nasljednika. Bez obzira na to, on i dalje ostaje predstavnik istarskih ribara u Cehu ribara Hrvatske.

Da bi Trevižan mogao biti smijenjen dalo se naslutiti kad su se neki istarski ribari pobunili oko najave provođenja tzv. autorizacije, odnosno brisanja iz povlastica onih ribarskih alata koji se godinama nisu koristili. Iz tog bi se razloga iz povlastica brisalo 100 rampona, kojima se uz zapadnu obalu Istre love kapešante.

Na sjednici se, osim o povjerenju predsjedniku, raspravljalo među ostalim i o povratu novca za gorivo. Država, iako je bilo najavljeno suprotno, i dalje ribarima garantira cijenu od pet kuna za litru plavog dizela te im isplaćuje razliku u cijeni. Zato ribari moraju predati svoje evidencije o potrošnji goriva od studenog lani do 15. travnja. Evidenciju trebaju voditi i od 15 travnja do 15. lipnja, budući da će im država i za ta dva mjeseca isplaćivati razliku. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter