Ceh ribara Hrvatske protiv prosvjeda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Svjesni smo da situacija u hrvatskom ribarstvu nije laka, ali unatoc tome smatramo da probleme treba rješavati za pregovarackim stolom, u dogovoru s resornim ministrom i suradnicima, a ne prosvjedima", istice predsjednik Ceha ribara Hrvatske Ante Fabijanic.

Sudeci po tom Fabijanicevom priopcenju od cetvrtka, Ceh ribara ne podržava mirne prosvjede koje je za 28. lipnja najavio Ceh ribara Istre, a zbog sve skupljeg goriva. Nažalost, do Fabijaniceve izjave nismo uspjeli doci buduci da se nije javljao na mobitel, ali smo za komentar zamolili Toncija Trevižana, predsjednika istarskog ceha, koji kaže da prosvjeda ustvari nece ni biti (!?).

"Nece to biti pravi prosvjed, nego više upozorenje. Mi smo se samo odlucili solidarizirati s kolegama u Zadarskoj županiji koji su i inicirali mirni prosvjed. Vjerojatno cemo održati konferenciju za novinare i upozoriti da, iako svjesni situacije, mi ovako ne možemo opstati.

No, smatram da o tome treba razgovarati s resornim ministrom, s kojim cemo se sastati iduci tjedan. Ako se u tim razgovorima ništa ne postigne, odnosno cijena goriva ostane iznad cetiri kune, onda treba razmišljati o nekim drugim akcijama", kaže Trevižan.

Na mlakost ribara vec smo navikli, buduci da su i 2008., kad su njihovi kolege u Europi burno, blokirajuci luke i sukobljavajuci se s policijom na ulicama velikih gradova, protestirali zbog visoke cijene goriva, oni organizirali mirne prosvjede.

Doduše, tada je Vlada udovoljila njihovim zahtjevima pa je ribarima bila subvencionirana razlika u cijeni goriva, no danas je situacija ipak znatno drugacija. Država ce teško odriješiti kesu da bi riješila ne baš pretjerano glasne ribarske žalopojke da im je gorivo preskupo. Toga su svjesni i sami ribari. Naime, Trevižan kaže da ce cijena goriva vjerojatno još rasti.

Na pitanje zašto istarski ceh onda nije i ranije reagirao, kad je cijena goriva prešla magicnu granicu od cetiri kune, preko koje se, tvrde ribari, ne isplati ni izlaziti na more, Trevižan nije dao jasan odgovor. Rekao je tek da nekim ribarima trošak za gorivo vec prelazi 60 posto troškova jednog izlaska na more, što njihovo poslovanje cini neisplativim.  (B. ŽIŽOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE U PETAK.


Podijeli: Facebook Twiter