Ceda Jovanovic nepoželjan Dodiku i Dacicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik entiteta Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je izjavio da je protiv toga da Liberalno-demokratska partija (LDP) Cedomira Jovanovica ude u novu vladu Srbije, a istodobno je ocijenio da Bošnjaci u BiH "vrše samogenocid" tvrdeci kako su najvece žrtve proteklog rata.

Dodik se tijekom dana u Banja Luci sastao s predsjednikom Socijalisticke partije Srbije (SPS) Ivicom Dacicem a nakon toga je novinarima kazao da ne bi želio vidjeti Jovanovica u novoj srbijanskoj vladi jer mu zamjera na tvrdnji da je RS "genocidna tvorevina". "Bez oklijevanja cemo se distancirati od politike takve vlade. Ako Srbiji to treba, onda neka uzme Cedu Jovanovica", kazao je Dodik dodajuci kako bi s Jovanovicem u vladi suradnja RS i Srbije bila komplicirana.

Prema najavama srbijanskih medija, Cedomir Jovanovic bi, u slucaju da njegov LDP bude dio vladajuce koalicije, postao zamjenikom premijera zaduženim za europske integracije.

Ivica Dacic je potvrdio tek kako pregovori o novoj srbijanskoj vladi traju a istaknuo je da ni sam ne bi želio suradivati s nekim tko tvrdi da je RS genocidna tvorevina.

Odgovarajuci na novinarska pitanja vezana za izjavu poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerica da se nad Bošnjacima nakon pokušaja biološkog istrebljenja danas provodi duhovni i intelektualni progon, Dodik je kazao da Bošnjaci "vrše samogenocid stalnim tvrdnjama kako su žrtve", prenijeli su lokalni mediji u BiH.

"Nitko im ne prijeti. RS i srpski narod nisu vršili genocid ni u prošlosti, nad nama je vršen genocid u Jasenovcu i na drugim mjestima, što su masovno ideološki podržavali prethodnici Mustafe Cerica", izjavio je Dodik dodajuci kako je uloga Islamske zajednice u društvu "apsolutno negativna". (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter