Ceci milijun i pol eura kazne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najpopularnija srbijanska pjevacica i udovica nekadašnjeg vode Srpske dobrovoljacke garde Željka Ražnatovica Arkana, Svetlana Ceca Ražnatovic (38), optužena za zloupotrebu službenog položaja i nezakonito posjedovanje oružja, postigla je nagodbu s Višim tužiteljstvom u Beogradu, priznavši krivnju, prenosi u utorak beogradski tisak.

Nagodivši se, Ražnatovic je, u zamjenu za godinu dana kucnog pritvora i 1,5 milijuna eura novcane kazne, priznala da je protupravno prisvajala novac od transfera nogometaša kluba Obilic, cija je vlasnica, u strane klubove, navodi se.

Zakljucenim sporazumom o priznanju krivnje, koji je predan Višem sudu u Beogradu na daljnje odlucivanje, obuhvacena je i njezina sestra Lidija Ocokoljic koja se nagodila o priznanju da je pomagala sestri, u zamjenu za šest mjeseci kucnog pritvora. Sporazum ne obuhvaca takoder optužene Dragišu Binica i Jovana Dimitrijevica, a ukoliko beogradski Viši sud usvoji nagodbu, Ražnatovic i njena sestra dobit ce kazne dogovorene s tužiteljstvom i nece im biti sudeno.

One ce, budu li osudene na kucni pritvor, morati oko noge nositi elektronsku narukvicu preko koje ce Uprava za izvršenje kaznenih sankcija pratiti njihovo kretanje. Optužnicom s kraja ožujka Ražnatovic se tereti za nezakonite prodaje nogometaša nogometnog kluba Obilic i nedopušteno posjedovanje 11 pištolja. Ražnatovic i njena sestra terete se za zloupotrebu službenog položaja u produljenom trajanju i na teret im se stavlja da su zlopotrebom položaja prilikom prodaje više igraca Obilica stekle 4,1 milijuna njemackih maraka i 3,48 milijuna dolara.

Binic i Dimitrijevic terete se za umiješanost u nezakonitu prodaju nogometaša Milana Obradovica moskovskom klubu Lokomotiva za tri milijuna dolara, od cega, kako se istice, ništa nije uplaceno na racun kluba. Sumnja se da su oni to radili po nalozima Ražnatovic te da su kao odgovorne osobe u klubu zakljucili ugovor o prodaji Obradovica 2. srpnja 2001. godine u Moskvi s predstavnicima moskovskog kluba.

Milijun dolara je, kako se sumnja, uplaceno na racun privatnog poduzeca u Bijeljini, a zatim je novac predan vlasnici kluba na ruke, dok je ostatak išao preko više privatnih racuna u Belgiji, Letoniji, Španjolskoj, Švicarskoj i u SAD-u.

Istraga protiv Ražnatovic pokrenuta je travnja 2003. godine zbog nedopuštenog držanja oružja, nakon što je bila uhicena u akciji "Sablja", provedenoj tijekom izvanrednog stanja nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana ?indica. Tužiteljstvo je zatim, zbog sumnji u nelegalno obavljene prodaje nogometaša, više puta zahtijevalo proširenje i dopune istrage. Prva osuda na kucni zatvor, koja predvida da osudenik mora nositi narukvicu s odašiljacem za elektronicki nadzor, pocela se u Srbiji provoditi pocetkom sijecnja.


Podijeli: Facebook Twiter