Cyber vecerom okoncan projekt Phonart

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Originalno, nadahnuto, internacionalno, ali i lokalno - mogao bi to biti kratak opis jedinstvene Phonart Cyber vecere, održane u hotelu Monte Mulini.

Bio je to ujedno završni dogadaj dvogodišnjega europskog projekta "Phonart - Izgubljeni jezici Europe", sufinanciranog u sklopu programa EU-a "Kultura 2007. - 2013.", u kojem su sudjelovali umjetnici iz Austrije, Hrvatske, Srbije i Ceške.

Plutajuca instalacija Zahre Mani na bazenu ispred hotela te nastup rovinjske folk skupine Batana, koja je takoder bila dio ovog projekta, oznacili su pocetak programa uoci vecere, na koju je posjetitelje potom poveo trubac Marko Markovic.

Lojze Wieser, koji je predvodio program, predstavio je u kratkim crtama i knjigu pisanu na njemackom i engleskom jeziku "Phonart - Izgubljeni jezici Europe", a koja govori o ovom projektu i predstavlja rad umjetnika ukljucenih u njega. Neke od tih umjetnika su posjetitelji Monte Mulinija imali priliku cuti izmedu devet sljedova jela, spravljenih pod ravnanjem slavnog chefa Tomislava Gretica.

Bogatstvo i šarenilo na tanjuru, na kojem su se izmedu ostalog našli ravioli s pacjim mesom, krema od patlidžana, kandirana cikla, kreker od oraha, poriluk sa šampanjcem, ragu sa sipom, falafel i krema od dumbira, bilo je popraceno vrhunskim hrvatskim vinima, a sve se uklopilo u jedinstveno bogatstvo zvukova i nastupa glazbenika.

Uz skupinu Batana, nastupili su eksperimentalna violinistica Mia Zabelka, performans umjetnice Lydia Lunch i Svetlana Maraš, romski gitaristicki duo Harry Stojka i Claudius Jelinek, kojima se pridružila pjevacica Jelena Krstic, te madarski glazbeni umjetnik Tibor Szemzo.

Tijekom vecere mogli su se cuti zvukovi i glasovi iz kuhinje, kuhari su dio jela pripremali pred posjetiteljima, a najzanimljiviji je svakako bio performans za stolom, gdje su povezanih ociju i sa slušalicama na ušima umjetnici proizvodili zvukove raznim predmetima. Tijekom vecere Wieser je kazivao i stihove poznatih pjesnika, a govorio je i o istrorumunjskom jeziku. (Mihaela MEDIC)


Podijeli: Facebook Twiter