Cyber vecera u Monte Muliniju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Phonart - Cyber vecera naziv je kulinarsko-umjetnickog multimedijalnog spektakla koji ce se u subotu u 17 sati održati u restoranu Mediterraneo rovinjskog hotela Monte Mulini.

Vecera s devet sljedova pod ravnanjem slavnog chefa Tomislava Gretica bit ce popracena i upotpunjena izvedbama jedinstvenih glazbenika i performansom umjetnika poput Darka Rundeka i Isabel, rovinjske skupine Batana, eksperimentalne ekstremne violinistice Mije Zabelke, performerica Lydije Lunch i Svetlane Maras, romskoga gitaristickog dua koji cine Harry Stojka i Klaudija Jelinek te mnogih drugih.

Phoneart - Cyber vecera u Monte Muliniju završni je dogadaj dvogodišnjega europskog projekta suradnje "Phonart - Izgubljeni jezici Europe" sufinanciranog u sklopu programa EU-kultura 2007. - 2013.

Ime Cyber Dinner odabrano je jer skrece pozornost na jedinstveni spoj suvremene intermedijalne umjetnosti koja se koristi elektronikom i tehnologijom kao medijem izražavanja i takoreci tradicionalnih instrumenata koji se spajaju u jedno u kontekstu kulinarstva. Hrana, citanje i performansi nisu zasebni elementi, vec se sjedinjuju u potpuni iskustveni doživljaj za publiku budeci sva osjetila, isticu zacetnice i organizatorice projekta "Phonart" Zahra Mani i Karin Schorm.

Vecer ce zapoceti prijemom kod bazena hotela Monte Mulini uz plutajucu zvucnu instalaciju umjetnice Zahre Mani i nastup folk skupine Batana, koji ce izvesti ritmicko višeglasno pjevanje onomatopejskim slogovima tradicionalno zvano bitinada, nakon cega ce biti posluženo jelo uz intermedijalne glazbene i literarne nastupe medunarodnih umjetnika u restoranu Mediterraneo.

Phonart je novi oblik umjetnickog djelovanja koji koristi umjetnost kao paneuropski jezik koji ujedinjuje i definira ljude i punu širinu europske kulture. Platforma je za umjetnike iz Austrije, Hrvatske, Srbije i Ceške Republike kojom se brišu granice, a usmjerena je na tradicionalne, marginalizirane i ugrožene jezike i kreativne tradicije s ciljem stvaranja široke platforme za suvremene umjetnike povezivanjem drevnih i modernih kreativnih nacina izražavanja u živu i raznovrsnu konzervatorsku seriju u svakoj od cetiri države.


Podijeli: Facebook Twiter