Cyber napad na kemijske tvrtke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 48 kemijskih kompanija i onih koje rade u vojnoj industriji žrtve su uskladenog cyber napada ciji trag je doveo do jednog muškarca u Kini, prema novom izvješcu tvrtke za proizvodnju zaštitnog softwarea za racunala Symantec Corp. objavljenom u ponedjeljak.

Racunala koja pripadaju ovim tvrtkama zaražena su softwareom poznatim kao "PoisonIvy" koji je upotrijebljen za kradu informacija poput konstrukcijskih dokumenata, formula i pojedinosti o procesima proizvodnje, naveo je Symantec.

Nije naveo o kojim se kompanijama radi, ali je rekao da ukljucuju brojne korporacije koje spadaju medu sto najvecih americkih korporacija koje razvijaju spojeve i napredne materijale kao i tvrtke koje pomažu u proizvodnji infrastrukture za ove industrije.

Najveci dio zaraženih strojeva ima sjedište u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, rekao je Symantec, dodajuci da je medu žrtvama 29 kemijskih kompanija od kojih su neke razvile napredne materijale upotrijebljene u vojnim vozilima. "Svrha ovih napada je izgleda industrijska špijunaža, sakupljanje intelektualnog vlasništva radi stjecanja konkurentske prednosti", rekao je Symantec koji ih je nazvao "Nitro" napadi.

Ovi cyber napadi su se odvijali od kraja srpnja do sredine rujna i tragovi su im vodili do racunalnog sustava u Sjedinjenim Državama koje je posjedovao muškarac 20-tih godina u pokrajini Hebei u sjevernoj Kini, prema Symantecu.

Pronadeni dokazi pokazuju da su "naredbeni i kontrolni" serveri upotrijebljeni za kontrolu i prikupljanje podataka u ovoj kampanji takoder upotrijebljeni u napadima na organizacije za zaštitu ljudskih prava od kraja travnja do pocetka svibnja i u napadima na automobilsku industriju krajem svibnja, rekao je Symantec.

Symantec je rekao da ne može odrediti radi li se o jednom cyber napadacu, te hakira li on ove mete za nekog drugog korisnika ili više korisnika.

Nitro kampanja je najnovija u nizu cyber napada za koje strucnjaci za informaticku sigurnost smatraju da je vjerojatno djelo hakera iza kojih stoji vlada. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter