"Čavao u lijes" Agrokora zakucan akvizicijom Mercatora

Svjetleći divovi bit će nova vrijednost Pule
Svjetleći divovi bit će nova vrijednost Pule

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u srijedu je izjavio da je "čavao u lijes" Agrokora "zakucan" akvizicijom Mercatora, poručivši kako je loše ići u investicije samo sa svojim kapitalom, a još gore isključivo putem kreditnog zaduženja.

Na pitanje gdje i kada se dogodio onaj ključni trenutak kada je Ivica Todorić krucijalno pogriješio, Ramljak je kazao da je nezahvalno iz njegove perspektive davati takve prosudbe i kritike, no kako smatra da svatko od nas mora voditi računa koliko i u što investira te na koji način.

»Nije dobro ići u investiciju samo sa svojim kapitalom jer je tada trošak kapitala ogroman. S druge strane, još je gore ići u investicije samo isključivo s dugom odnosno kreditima, a to je nažalost bio slučaj u Agrokoru i to je moralo doći svom kraju. Smatram da je 'čavao u lijes zakucan' s akvizicijom Mercatora«, istaknuo je Ramljak na panelu u sklopu konferencije »Dan velikih planova» u organizaciji tjednika Lider.

Kako je istaknuo, 10. travnja kada je uvedena izvanredna uprava, fokus je bio isključivo na osiguranju financiranja grupe kako bi mogli isplatiti dio dobavljača te plaće zaposlenicima pošto se bližio Uskrs.

»Da tada nismo uspjeli, danas ne bi raspravljali o planovima za budućnost već o recesiji, stečaju, i to ne samo Agrokora već i svih velikih dobavljača, a i puno banaka bi bilo u problemu«, naglasio je Ramljak.

Ustvrdio je da je situacija u koncernu trenutno pod kontrolom te da je u ovih šest mjeseci ispunjeno sve što je do sada zacrtano da se mora napraviti.

Kada je riječ o restrukturiranju, Ramljak je naglasio da se u taj proces krenulo odmah te kako su od prvog dana počeli mijenjati poslovni model određenih kompanija, ali prije svega raditi na uštedama na troškovnoj strani.

»To smo u dobroj mjeri uspjeli, sve kompanije su danas likvidne, a u slijedećih šest mjeseci, koliko još traje ovaj zakon o izvanrednoj upravi, usredotočiti ćemo se u pravcu nagodbe. Fokus mene i svih nas je da do proljeća iduće godine napravimo nagodbu s vjerovnicima«, istaknuo je Ramljak.

Upitan postoji li već plan o tome u kojem će smjeru nagodba ići, izvanredni povjerenik za Agrokor je odgovorio da se već neko vrijeme radi na izradi nacrta nagodbe, no kako ga je još prerano javno izlagati. »Imamo jako dobru i jasnu viziju o tome kako izaći iz ovog procesa«, kazao je.

Ramljak je dodao kako ne bi ni prihvatio ovaj posao da nije bio siguran da će na kraju do nagodbe doći, jer je to jedina alternativa za same vjerovnike. »Danas sam siguran da ćemo nagodbu postići«, naglasio je.

Istaknuo je da 20 temeljnih kompanija danas posluje izuzetno dobro, pri čemu su ostvareni odlični rezultati u ljetnoj sezoni. Pritom, kako je napomenuo, u maloprodaji je u travnju i svibnju zabilježen velik pad prihoda, ali se promet kroz ljetnu sezonu uspio oporaviti tako da su trenutno prihodi na prošlogodišnjoj razini.

Kako je kazao, trgovački lanac Konzum će do kraja godine zabilježiti operativnu dobit, doduše ne onu koja ih zadovoljava. No, to predstavlja dobru podlogu za iduću godinu te novi zalet u smislu ulaganja i eventualnog širenja mreže, dodao je.

Ramljak je rekao i kako dnevno ima po više sastanaka na kojima se iskazuje određeni interes za pojedine kompanije, poručivši da je odluka da se u ovom trenutku neće ništa prodavati.

»Mi inače nismo u situaciji da odlučujemo o prodaji nečega, jer je to ipak na kraju pozicija gdje vjerovnici moraju dati svoje odobrenje«, kazao je Ramljak, koji je uvjeren da će se za te kompanije dobiti dobra cijena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter