Cava Elyssia

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Cava Elyssia
Godina berbe: više berbi zajedno
Proizvodac: Freixenet
Lokacija: Sant Sadurni d'Anoia, Penedes, Španjolska
Temperatura serviranja: 6-8 Celzija
Gastro-preporuka: kao aperitiv, dimljeni škotski losos
Ocjena: 8/10
Cijena (mpc): 130 kuna (Cicibela, Rovinj)

Jedan od najpoznatijih brandova pjenušavih vina na svijetu je katalonski Freixenet, koji je zahvaljujuci tvrtki Fina vina d.o.o. prisutan vec dugi niz godina i u Hrvatskoj. Ovaj svjetski poznati brand nastao je krajem 19. stoljeca kada su se vjencali Pedro Ferrer Bosch, nasljednik vinarije La Freixeneda, i Dolores Sala Vive, unuka osnivaca vinarije Casa Sala.

Buduci da je pocetkom 20. stoljeca filoksera poharala mnoge vinograde, a španjolske kolonije u svijetu su se smanjivale, Pedro Ferrer odlucuje prebaciti fokus svoga interesa na bijele sorte vinove loze kao što su macabeu, parellada i xarel te su na njima odlucili bazirati proizvodnju cave, što je španjolski naziv za pjenušava vina.

Ohrabrenje za ovakav potez Ferrer je vidio u sve vecoj potražnji za šampanjcima, ali i uspjehom konkurentskog proizvodaca Cave Codornua!

Freixenet je 1941. na tržište lansirao prvu od svojih planetarno popularnih etiketa Carta Nevada, a godine 1974. svjetlo dana ugledao je Cordon Negro, druga planetarno popularna etiketa ove kuce.

Danas koncern Freixenet posjeduje desetak vinarija diljem svijeta, a ja bih predstavio izuzetno pitku i osvježavajucu Cavu Elyssia rose brut. Elyssia kao linija lansirana je na tržište 2009. godine u dvije varijante: Elyssia Gran Cuvee brut i Elyssia Pinot Noir. Važno je spomenuti da ova cava trenutno nosi naslov The Best Cava in The World, a to mu je dodijelila španjolska Kraljevska akademija gastronomije.

Elyssia je radena tradicionalnom metodom vrenja u boci - 85 posto pinota crnoga miješano s 15 posto lokalne sorte trepat. Vino ima lijepu roza boju trešnje i kristalno je bistro. Kad ga dobro ohladenog serviramo u flute caše, vidimo bezbroj sitnih mjehurica koji kao iz vulkana izviru. Miris je izražen, vrlo intenzivan, fin i ugodan, osjecamo aromu maline i kupine potom se nazire aroma dima, no i lagana nota kože.

Okusom je vino polusuho, malo grije i djelomicno je mekano, s druge strane svježe je i vrlo ukusno, uravnoteženo i dugo traje u ustima. Harmonicno je i vrlo pitko te odlicno za jesenska aperitivna druženja u nekom lijepom lobby baru uz laganu muziku s klavira, a ako vam netko ponudi i canape s dimljenim škotskim lososom, nemojte odbiti.


Podijeli: Facebook Twiter