Caulerpa se širi našim vodama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U plicacima zapadnoistarskog priobalja sve se cešce primjecuju nakupine tropskih algi - sada vec znanih po latinskim imenima Caulerpa taxifolia i Caulerpa racemosa. Nedavno su me ronioci upozorili na jedno stanište kraj poreckog gradskog kupališta, a i sam sam ovoga ljeta naišao na cudnu nakupinu svijetlozelenih algi s bobicama u grozdovima na dva, tri metra dubine odmah istocno uz hrid Žontulo južno od Poreca.

Zamolio sam zrmana, podvodnog fotografa, da mi ih slika i fotografije poslao u rovinjski Centar za istraživanje mora. Tamo su odmah potvrdili - rijec je o Caulerpi racemosi cija su staništa do sada evidentirana na više lokacija od Koversade preko Vrsara i Poreca do Cervara.

Ocito je da ova tropska alga, koja je u Mediteran stigla iz Crvenog mora "zahvaljujuci" Sueskom kanalu, polako, ali sigurno širi svoje "grozdove" i u sjevernom Jadranu. Strucnjaci je tretiraju kao invazivnu vrstu bez prirodnih neprijatelja, a posebno je napadacka prema domacoj posedoniji, morskoj travi, kojoj ugrožava staništa.

No, kažu da svako zlo ima i neko dobro, pa se na internetskim stranicama može procitati da je racemosa, a osobito njena bliska rodakinja Caulerpa lentillifera, zapravo gastronomski specijalitet!

Na cijeni su na Filipinima, u Indoneziji i u Japanu. Na Filipinima te alge uzgajaju, a zovu ih morsko grožde ili morski kavijar. Imaju papreni okus, a u indonežanskoj ih kuhinji jedu sirove ili kuhane u šeceru, prenosi Wikipedija. Eto, možda bismo u gastro ponudu sve brojnijim japanskim turistima mogli uvrstiti i jadranski umi-budo, kako tu algu zovu na Okinawi.


Podijeli: Facebook Twiter