Cattunarov cetverolist

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Malvazija Istarska
Godina berbe: 2011.
Proizvodac: Vina Cattunar
Lokacija: Nova Vas, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: Cetiri pašte
Ocjena: 8,50/10
Cijena (mpc): 55 kuna (Cicibela Rovinj)

Vinarija Cattunar jedna je od najvecih privatnih vinarija u Istri te posjeduje oko 50 hektara nasada vinove loze. Novi podrum otvoren je 2007. te se nalazi na prekrasnoj poziciji izmedu Nove Vasi i Brtonigle.

Franco Cattunar zasigurno je vec sada povijesna licnost istarske vinske scene jer je jedan od osnivaca Vinistre, a i jako puno je napravio u razvoju vinarstva i vinogradarstva u Istri. Uz njega, u poslu je nezaobilazna i supruga Vesna te je cijela obitelj ukljucena u rad vinarije. Franco se u podrumu voli igrati raznim sortama, te sam kod njega uspio probati cak i istarski Sangiovese, a želja mu je napraviti dobar pjenušac.

Najnoviji projekt Franca Cattunara je "Malvazija s cetiri zemlje", koji je pokrenut prije par godina te je, po meni, jedan od najinteresantnijih vinskih projekata koji se u zadnje vrijeme dogodio u Istri. Obicno u ovim recenzijama prodem jedno vino, no ovaj put cu ukratko proci cetiri malvazije s cetiri razlicite zemlje.

Siva zemlja - terra grigia - položaj Žmergo
Ima lijepu slamnatožutu boju sa zelenkastim odsjajem, kristalno je bistra i djelomicno gusta. Miris ima izraženu intenzivnost, fine je kakvoce, a dominira bijeli cvijet akacije, mediteransko aromaticno bilje i menta. Vino je suho, toplo, djelomicno mekano, svježe, mineralno, punog tijela, harmonicno, trajnog okusa i lijepog završetka.

Crvena zemlja - terra rossa - položaj Brekija
Boja slamnatožuta sa zelenkastim odsjajem, kristalno bistra, iskricava, intenzivna i topla. Ovo je tipicna sortna malvazija, prevladavaju lipa, akacija, bijelo od limunove kore, slatko, medna nota (livadni med), pun i baršunast miris. Vino je suho, toplo, to je baršunasta i meka malvazija. Svježa, intenzivna, trajna s dozom slanosti te ugodnom sortnom gorcinom.

Crna zemlja - terra nera - Škrinjari

Vino je zlatnožute boje, koja je kristalno bistra, duboka i topla, intenzivnog je mirisa, fina i ugodna, prevladavaju sijeno, med, sušene jabuke i cvijet maslacka. Vino je suho, toplo, mekano, djelomicno svježe, mineralno, kremozno, mesnato te punoga tijela prema robusnom. Djelomicno je uravnoteženo, trajnog okusa i dugackog završetka.

Bijela zemlja - terra bianca - Škarline
Vino je slamnatožute boje sa zelenkastim tonovima. Ima izražen miris, fin, s dominantnom bazgom i jasminom, ima citrusne note, malo egzoticnog voca, te lijep i elegantan miris. Vino je suho, djelomicno toplo, djelomicno mekano, svježe, slankasto.

Izvrsna zamisao sljubljivanja s hranom realizirana je u suradnji sa restoranom San Rocco iz Brtonigle, gdje smo na prezentaciji spojili cetiri pašte s cetiri malvazije: Siva zemlja - bavette sa suhim cilieginima i basilicom, Crvena zemlja - crne papardele sa lješnjakom i kozicama, Crna zemlja - pljukanci s pršutom i šparugama, Bijela zemlja - tagliolini s kremom od celera i crnim tartufom.


Podijeli: Facebook Twiter