Catherine Deneuve: Treba znati stariti dostojanstveno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuska filmska diva Catherine Deneuve je i u 73. vrlo aktivna i zaposlena - glumi, osvaja nagrade, angažirana je u brojnim društvenim aktivnostima, ali je ne opterećuje jedna stvar - starenje.

Deneuve, koja je u filmskim i kazališnim vodama već više od pet desetljeća, kaže kako je sretna što je još radno aktivna, ističući kako su europske glumice manje diskriminirane zbog životne dobi od svojih hollywoodskih kolegica kada su uloge posrijedi.

"U Sjedinjenim Državama velik je problem dobiti ulogu kad dođete u 'neke godine', osobito za glumice", rekla je Deneuve za AFP u Hanoju prije digitalne redistribucije njezina filma "Indokina" iz 1992. snimanog u Vijetnamu.

"Ne tvrdim ni da je u Europi jednostavno, no ovdje smo nekako spremniji za glavnu žensku ulogu angažirati glumicu od 40, 45, 50 godina. Američki redatelji rijetko se odlučuju za starije glumice", kazala je francuska filmska diva koja se u karijeri pojavila u više od stotinu filmova.

"Naravno, trebate se truditi da starite što dostojanstvenije... i ne smijete biti opsjednuti izgledom jer je u filmskoj industriji puno pritisaka kojima neki podlegnu, misleći isključivo na izgled", kaže odmjereno ova enigmatična i profinjena glumica, koja ni nakon pola stoljeća na filmu ne kani prestati raditi.

Uskoro će se u kinima početi prikazivati film "Bonne Pomme" u kojemu joj je partner slavni Gerard Depardieu.

Unatoč brojnim nagradama što ih dobila tijekom plodne, pola stoljeća duge karijere, izmakao joj je Oscar. Iako je za nagradu bila nominirana upravo za ulogu u "Indokini", nije ga osvojila, no kaže da se time ne opterećuje.

"Nije mi u planu ta nagrada. Takve se stvari dogode ili ne dogode u životu, a iskreno... ne opterećuje me to", kazala je za AFP. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter