Catherine Deneuve nagrada Europske filmske akademije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska filmska akademija (EFA) dodijelila je francuskoj glumici Cahterine Deneuve i španjolskom redatelju Pedru Almodovaru nagrade za doprinos filmskoj umjetnosti koje će im biti uručene 7. prosinca na svečanoj dodjeli nagrada EFA.

Catherine Deneuve dobit će nagradu za životno djelo jer je, kako obrazlaže EFA, "filmskom svijetu pružila nezaboravne trenutke".

Tijekom impresivne karijere glumila je u više od stotinu filmova. Snimala je, podsjeća EFA, s Luisom Bunuelom, Jean-Paulom Rappenauom, Jean-Pierre Melvilleom, Andreom Techineom, Francoisom Truffautom, Larsom von Trierom i drugim uglednim redateljima.

Nagrađivana je na filmskim festivalima u Berlinu, Cannesu i Veneciji, a prvoga Cesara dobila je 1981. za ulogu Marion Steiner u "Posljednjem metrou" Francoisa Truffauta.

Španjolski redatelj Pedro Almodovar nagrađen je za promicanje europskoga filma u svijetu. On je, naglašava EFA, "osvojio gotovo sve postojeće nagrade, a njegovi su filmovi oblikovali naš pogled na Španjolsku, ali i na sam europski film".

Prvo međunarodno priznanje dobio je 1988. za film "Žene na rubu živčanog sloma" koji mu je donio i nagradu za mlade nade na prvoj dodjeli EFA-inih nagrada. Nakon toga njegovi su filmovi poput "Visokih peta", "Veži me", "Pričaj s njom" i "Vraćam se". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter