Castrumu odobreno preko 3,5 mil.kn. za obnovu 11 zgrada


Grad Pula, posredstvom trgovačkog društva Castrum, kandidirao je 11 projekata na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za povećanje energetske učinkovitosti višestambenih zgrada (četiri ili više suvlasnika), te jednu nestambenu građevinu.

Svih 12 projekata dobilo je zeleno svijetlo Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, a značaj je tim veći kada se zna da je Fond odobrio 262 projekta povećanja energetske učinkovitosti, a 118 ih odbio. Uvjerljivo najviše odobrenih projekata Nakon što je u srpnju prošle godine Vlada Republike Hrvatske, i nadležno ministarstvo, usvojila Strategiju energetske obnove građevina za period 2014. - 2020. jer je stambeni fond u Hrvatskoj poprilično star, država je odlučila da joj je prioritet učiniti energetski učinkovitijim zgrade izgrađene prije 1987. godine.

Stoga je krajem prošle godine Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti raspisalo javni poziv za višestambene zgrade, na kojem je Castrumu odobreno 11 projekata obnove ukupno vrijednih 2,4 milijuna kuna, te jedna obnova nestambene zgrade u Ulici Sergijevaca 2/Forum 8 (Centar za socijalnu skrb), vrijedan 1,23 milijuna kuna. Usto, u Puli će zgrade obnavljati upravitelji zgrada Trokutan (1), Eki inžinjering (2), Euro Style (2 u Puli i 2 u Labinu), te Semper (1), dok će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijeliti 1,3, od ukupno potrebnih 3,3 milijuna kuna, obnovi Doma za starije i nemoćne Alfredo Štiglić. - Ove jeseni krenut će projekt obnove zgrade na Giardinima 14, poznate kao zgrade gdje je u prizemlju smještena ljekarna na Giardinima.

Ostalih deset projekata koji su nam odobreni od Fonda sredstva će dobiti u 2016. godini, stoga nam sada slijedi provedba postupka za odabir izvođača radova, a nakon toga koordiniranje osiguravanja sredstava od ostalih suvlasnika. Obično se razlika zatvorit kreditima, koji se dozvoljavaju na maksimalan rok od 12 godina.

Kada suvlasnici odluče koji će model financiranja odabrati mi ćemo kao upravitelj njihove zgrade ishodovati kredit, kaže direktor Castruma Aleksandar Matić. Kako ističe direktor Castruma, Grad Pula vlasnik je 39 posto zgrade na Giardinima gdje je smještena Centralna ljekarna. Kako će Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti dodijeliti 40 posto ukupno potrebnih sredstava, evidento je da suvlasnici neće platiti niti polovicu potrebne investicije.

- Činjenica je da kod ovakvih projekata, odnosno podizanja kredita, rata pričuve raste, ali se ona amortizira smanjenjem troškova u kućanstvu, grijanja i hlađenja. Usto, ovo je jedinstvena prilika da uljepšaju izgled zgrade, ali i ulažu u svoju kvalitetu života koja će im smanjiti troškove stanovanja. Obnovom će im se sasvim sigurno povećati cijena nekretnina, njihovi stanovi vrijedit će puno više nego danas, poručuje direktor Castruma. (G.ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter