Castrum vraća zgradama novi osvježeni izgled

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveći upravitelj zgrada u Puli i Istri, gradsko trgovačko društvo Castrum Pula 97 d.o.o. koji pod svojim upravljanjem ima čak 650 zgrada, brzim hodom korača u nove investicije povlačeći novac iz EU fondova i ostalih izvora kako bi se zgrade uredile i dotjerale sa što je moguće manjim troškovima za suvlasnike te uštedama i do 60 posto u režijskim troškovima. Direktor Castruma Aleksandar Matić navodi da su rezultati plod stručnog tima, angažmana i aktivnosti, koje se provode, ističući izrazito značajnu i obnovu zgrada putem projekta Dolcevita, kojim gradska uprava sufinancira radove obnove građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada.

Najoptimalniji rezultati s Murexinom

Samo na projekt Dolcevita Castrum je prijavio ukupno 12 zgrada u Ulici Sergijevaca, De Villeovom usponu, Prolazu kroz Zdenca, Nazakcijskoj ulici, Scalierovoj ulici, Trgu Portarata, Istarskoj ulici, Amfiteatarskoj ulici te Flanatičkoj ulici. Usto, na državni poziv za dostavu projektnih prijedloga "Energetska obnova višestambenih zgrada" koji je okončan 31. siječnja, prijavljeni su i projektni prijedlozi višestambenih zgrada u Flanatičkoj, Istarskoj i Amfiteatarskoj ulici te Matić navodi da se, po okončanju drugog kruga provjere projektnih prijedloga, očekuje zeleno svjetlo od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Najnoviji primjer obnove događa se u Šijani gdje su se suvlasnika višestambene zgrade Koparska 58 odlučili za sanaciju fasade.

- Kao najveći upravitelj poslovnih i stambenih zgrada u Istarskoj županiji ponosan sam što naši građani prepoznaju prednosti obnove zgrada uz sufinanciranje iz europskih fondova, putem FZOEU-a, te Puljani dodatno putem projekta Dolcevita. Na dnevnoj bazi informiramo i pojašnjavamo suvlasnicima zgrada o svim mogućnostima, novitetima, prednostima koje takve obnove nude kako bi im omogućili da najpovoljnije i kvalitetno urede i dotjeraju svoje zgrade. Takav pristup prema našim sugrađanima polučio je rezultate i stoga me posebno veseli inicijativa samih suvlasnika višestambene zgrade na adresi Koparska 58 za generalnu sanacije dijela fasade, istaknuo je direktor Castrum Pula 97 d.o.o.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova u Koparskoj 58, koje izvodi građevinska tvrtka Draško j.t.d. iz Pule iznosi nešto manje od milijun kuna (s PDV-om), a uključuju izradu toplinske fasade uz fasadnu mineralnu vunu debljine 10 centimetara i izradu završnog sloja fasade. Materijal koji se ugrađuje je Murexin energy saving sistem i Murexin energy brilliant, od I.T.V. d.o.o. iz Raše, koja nudi kompletan servis i tehničku podršku kao i garanciju na proizvod.

- Castrum Pula 97 i Istarska tvornica vapna Raša njeguju izrazito dobru suradnju s ciljem ostvarenja najoptimalnijih rezultata s Murexin proizvodima i, ne manje bitno, zajedno s uposlenim građevinskim firmama doprinosi se očuvanju radnih mjesta te otvaranju novih radnih mjesta, čemu se u ovo vrijeme posebno stremi, naglasio je Matić.

Inače, Castrum je do sada energetski obnovio poslovnu zgradu na adresi Segrijevaca 2/Forum 8, te višestambene zgrade na adresama Giardini 14, Splitska 8, Bastijanova 2, Rimske Centurijacije 9, Sv. Polikarp 7 i Veli Jože 6. S obzirom na novi veliki interes suvlasnika zgrada za Dolcevitom, čini se da konačno kreće žurnije uređenje pročelja u samom središtu Pule.

Suvlasnici sami iniciraju obnovu

- Projekt Dolcevita predstavlja jedna od najznačajnijih projekta gradske uprave kojim Grad Pula, nakon ulaganja u cjelokupnu gradsku infrastrukturu kao temelj za daljnji uspješan razvoj grada, uređuje izgled grada za još ljepše i život ugodnije okružje. Interes građana za obnovu zgrada putem projekta Dolcevita najveći je do sada, pristigle su nam čak 34 prijave, i rezultat je kvalitetne suradnje upravitelja nekretnina, gradskih službi, Konzervatorskog odijela, Turističke zajednice i samih suvlasnika zgrada u sinergiji s brojnim uslužnim djelatnostima u starogradskoj jezgri grada. Pula iz godine u godinu niže zavidne turističke rekorde, a obnova zgrada u starogradskoj jezgri svakako doprinosi dome, zaključio je direktor Castruma. (Goran ROJNIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter