Castrova smrt: tuga u Havani, slavlje u Miamiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugogodišnji kubanski čelnik Fidel Castro umro je u petak u 90. godini, a njegova je smrt izazvala oprečne reakcije - tugu u Havani i slavlje u Miamiju. 

Castro je bio teško narušena zdravlja zbog bolesti crijeva - koja nije specificirana a ni on ni vlada nikad nisu rekli o čemu se točno radi - od koje je skoro umro 2006. godine. Svome je mlađem bratu Raulu formalno prenio vlast dvije godine kasnije. 

U zelenoj vojnoj odori, kubanski predsjednik Raul Castro pojavio se na državnoj televiziji kako bi objavio bratovu smrt. 

"Večeras u 22.29 umro je vođa kubanske revolucije Fidel Castro Ruz", kazao je ne navodeći uzrok smrti. "Idemo dalje, u pobjedu!", dodao je. 

Građani Havane na ulicama su s tugom reagirali na vijesti o Castrovoj smrti, dok su se u Miamiju, gdje žive mnogi Kubanci koji su ondje našli egzil od komunističke vladavine, neki veselili trubeći iz automobila te lupajući loncima i poklopcima, prema izvješćima s društvenih mreža, prenosi Reuters. 

"Vrlo sam potresen. Štogod rekli, on je javna osoba koju je poštovao i volio cijeli svijet", rekao je havanski student Sariel Valdespino. 

Castrovo će tijelo biti kremirano, prema njegovoj želji. Njegov je brat rekao da će pojedinosti o pogrebu biti objavljene kasnije u subotu. 

Fidel Castro na vlast je došao revolucijom 1959. i Kubom je vladao 49 godina, mješavinom karizme i čelične volje. Stvorio je jednostranačku državu i postao središnjom figurom Hladnog rata. SAD je demonizirao Castra i njegove saveznike ali mnogo ljevičari diljem svijeta divili su mu se, posebice socijalistički revolucionari u latinskoj Americi i Africi. 

"Tugujem zbog smrti Fidela Castra Ruza, vođe kubanske revolucije i nezaobilaznim simbolom 20. stoljeća", napisao je meksički predsjednik Enrique Pena Nieto  na Twitteru. 

Premda  je Raul Castro uvijek glorificirao svoga starijeg brata, on je promijenio Kubu nakon što je preuzeo vlast, uveo gospodarske reforme i dogovorio se sa SAD-om o ponovnoj uspostavi diplomatskih veza i okončanju desetljeća neprijateljstva. 

U svojim zadnjim godinama, Fidel Castro nije više držao mjesto vođe. Pisao je komentare u novinama o svjetskim događajima i povremeno se sastajao sa stranim čelnicima no živio je u poluizolaciji. 

Njegova smrt - koja bi nekad mogla dovesti u pitanje kubansku budućnost - vjerojatno neće izazvati krizu jer 85-godišnji Raul Castro čvrsto drži vlast. 

Premda, odlazak čovjeka koji je za mnoge Kubance 'El Comandante', ili jednostavno 'Fidel', ostavlja veliku prazninu u zemlji kojom je tako dugo vladao. To također naglašava generacijsku promjenu u kubanskome komunističkom vodstvu. 

Raul Castro obećao je odstupiti kad mu završi mandat 2018 a Komunistička partija je primila mlađe vođe u svoj 'politbiro', uključujući 56-godišnjeg Miguela Diaza-Canela, prvog potpredsjednika i najvjerojatnijeg Raulova nasljednika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter