Castropola: Put trajao duže od gašenja požara

Zapalilo se smeće u skloništu na Cvečićevom usponu (G. ROJNIĆ)
Zapalilo se smeće u skloništu na Cvečićevom usponu (G. ROJNIĆ)

U srijedu oko 14 sati buknuo je požar u skloništu pri vrhu Cvečićevog uspona za Kaštel u Puli. Vatru je vjerojatno zapalio opušak ubačen kroz vrata jednog od gradskih skloništa, a kamo neodgovorni pojedinci ubacuju i razno smeće koje se ondje nagomilalo. Pulski vatrogasci brzom su intervencijom ugasili požar koji nije ozbiljno prijetio, osim što se širio dim i smrad zapaljenog smeća. Kako su na reklo vatrogasci, sve je bilo gotovo za deset-petnaest minuta.

- Više nam je trebalo da dođemo do lokacije nego što smo gasili požar. Ljudi stvarno svakako parkiraju, a ovdje, na Kaštelu, to je velik problem, rekao nam je jedan od vatrogasaca. Posljednjih godina vatrogasci su se nekoliko puta našli u sličnim situacijama prilikom intervencija te su više puta upozoravali na taj problem. Što da se dogodi požar u jednom od domova u tom dijelu starogradske jezgre?

Prilikom današnje intervencije nije bilo pretjeranog prometa u Ulici Castropola koja se proteže Kaštelom. No, dva-tri automobila ostala su "zarobljena" dok su vatrogasci intervenirali. Vozači su strpljivo čekali da vatrogasci obave svoj posao, ali i prema tome je evidentno da se promet Kaštelom treba što prije urediti, da postane protočniji - prije svega da se omogući nesmetano prolaženje interventnih vozila. Stoga je nejasno zbog čega već nije zaživjela gradska odluka o uređenju i naplati parkirnih mjesta u Ulici Castropola usvojena prije ljeta, čime bi se barem djelomično riješile gužve u tom dijelu.

- Od mogućih rješenja pokušali smo usvojiti najoptimalnije u trenutku, ali je zbog zatvaranja rive i ukidanja tamošnjih parkirnih mjesta odlučeno da se neće građani dodatno opterećivati naplatom parkiranja i u Castropoli, odnosno nisu bile poželjne represivne mjere i promjena pred turističku sezonu. I inače je otežan pristup interventnim vozilima na području starog grada, stoga smo i inzistirali na kružnom proboju Castropole. Slična situacija je bila i u Epulonovoj ulici, koja je riješena te su dobiveni pozitivni pomaci s minimalnim promjenama. Nakon turističke sezone pokušat ćemo takvo rješenje primijeniti i u Castropoli, rekao je Damir Prhat, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter