Castro unaprijed znao za atentat na Kennedyja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kubanski voda Fidel Castro bio je obaviješten o planiranom atentatu na americkog predsjednika Johna F. Kennedyja i nije ga pokušao sprijeciti, piše u svojoj knjizi bivši analiticar americke središnje obavještajne agencije (CIA) Brian Latell, a prenosi u utorak list Miami Herald.

U knjizi "Castro's Secrets: The CIA and Cuba's Intelligence Machine" (Castrove tajne: CIA-ine i kubanske obavještajne službe), Latell, bivši casnik CIA-e za Latinsku Ameriku, piše da je Kennedyjev ubojica Lee Harvey Oswald upozorio kubanske službe o svome naumu. "Fidel (Castro) je znao za Oswaldove nakane - i nije ucinio ništa da to sprijeci", piše Latell.

Gorljivi Castrov pristaša Oswald je bio ogorcen što su mu dužnosnici u kubanskom veleposlanstvu odbili izdati vizu za Kubu te je obecao ubiti Kennedyja kako bi dokazao predanost kubanskoj revoluciji, piše Latell koji tvrdi da se njegova knjiga temelji na dokumentima i povjerljivim izjavama.

"Tu doslovce nema spekulacije. Ne kažem da je Fidel Castro naredio umorstvo", ali na pitanje "Je li Fidel želio mrtvog Kennedyja", odgovaram "Da", rekao je Latell za dnevnik i objasnio: "Bojao se Kennedyja. I znao je da ga je Kennedy želio skinuti. U Fidelovoj glavi, on je vjerojatno djelovao u samoobrani".

Knjiga je prva važna studija rada kubanskih obavještajaca nastala na temelju intervjua s kubanskim špijunima koji su prebjegli i dokumenata CIA-e, FBI-ja, Pentagona s kojih je skinuta oznaka tajnosti. Otkrica o atentatu povjerio je CIA-i bivši pripadnik kubanske obavještajne službe koji je prebjegao u Sjedinjene Države.

Knjiga opisuje dramaticne dogadaje iz 1960-ih godina kada je SAD prestrašen pobjedom kubanskih komunista podržao krvavu invaziju proturevolucionara u Zaljevu svinja na Kubi. Sovjeti su poceli slati nuklearne projektile na Kubu i svijet je bio na rubu nuklearnog rata dok SSSR nije pristao povuci rakete u zamjenu za americko obecanje da nece napasti Kubu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter