Castro pitao Benedikta: A što papa radi?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Papa Benedikt XVI. i kubanski revolucionarni celnik Fidel Castro, obojica osamdesetogodišnjaci, šalili su se u srijedu tijekom kratkog sastanka u vezi svojih godina, a onda je Castro upitao: A što papa radi?

Papa i Castro razgovarali su tridesetak minuta u veleposlanstvu Vatikana u Havani, na kraju trodnevna Papina posjeta Kubi. Sveti Otac pozvao je na vecu slobodu i jacu ulogu Katolicke crkve u naciji koju vode komunisti.
Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi kazao je da su Benedikt XVI. (84) i Castro (85) "razmijenili ideje u vrlo prijateljskom ozracju".

Castro je 1959. poveo revoluciji i transformirao Kubu u komunisticku državu, koju je vodio 49 godina, a 2008. je iz zdravstvenih razloga odstupio s vlasti. Pod njegovom vladavinom, Kuba je godinama sebe nazivala ateistickom državom, iako su se odnosi s crkvom popravili tijekom posljednja dva desetljeca.

Castro je na sastanak s Papom stigao u zelenom Mercedesu SUV, uz veliko osiguranje koje je ukljucivalo i naoružane cuvare. Pri izlasku iz auta pomagala su mu dva suradnika.

"Što papa radi?", upitao je Castro Benedikta. Papa mu je govorio o svojoj zadaci, svojim putovanjima u inozemstvo i svojoj službi Crkvi, te istaknuo kako je sretan što je na Kubi, gdje je toplo docekan.

Castro je nosio tamnu Reebokovu trenirku i šal usprkos velikih kubanskih vrucina, a Papi je kazao da je citav posjet pratio na televiziji. Dvoje njegove djece predstavljeno je Svetom Ocu.

Castro je prije cetiri godine vlast prepustio svom mladem bratu Raulu, ali i dalje piše kolumne i sastaje se sa celnicima koji dolaze u posjet Kubi. Papi je kazao da vecinu vremena provodi citajuci i razmišljajuci o stanju u svijetu.

Castro je Benedikta upitao i o promjenama u crkvenoj liturgiji te ga zamolio da mu pošalje knjigu koja ce mu pomoci u razmišljanju. Papa je rekao da ce razmisliti o tome koju ce knjigu poslati Castru.

Tema razgovora bila je i situacija u svijetu, a Papa je Castru govorio i o problemima današnjeg društva i odnosima izmedu vjere i razuma.

Castro je prije razgovora kazao da je osjecao veliko poštovanje prema Majci Terezi i Ivanu Pavlu II., s kojim se sastao prije 14 godina na Kubi. Castro je nakon posjeta Ivana Pavla II. ponovno uveo Božic kao blagdan u zemlji, a Benedikt XVI. od njegovog je brata zatražio da vlada razmotri mogucnost da i Uskrs uvede kao praznik. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter