Časopis "Fantom slobode" posvećen Pulskoj grupi

S predstavljanja časopisa "Fantom slobode"
S predstavljanja časopisa "Fantom slobode"

U povodu izlaska novog broja časopisa "Fantom slobode", a koji je u cijelosti posvećen Pulskoj grupi u prostorijama pulske zadruge Praksa održana konferencija za novinare.

Nenad Popović, glavni urednik časopisa koji izlazi u izdanju zagrebačkog Durieuxa te u suizdanju Art radionice Lazareti, rekao je da dvobroj "Fantoma slobode" (1-2/2013) na 527 stranica tekstualno i slikovno dokumentira rad Pulske grupe do njenog nastupa na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2012. godine, kada je predstavljala Hrvatsku.

Naglasio je i da uredništvo časopisa čine eminentni stručnjaci i eksperti iz raznih oblasti: Ammiel Alcalay, Branko Franschesci, Laszlo Végel,  Klaus Hensel, Andrea Jarak, Đurđa Knežević, Dalibor Šimpraga (zamjenik gl. urednika), Dušanka Profeta i Slaven Tolj.

Govoreći o Pulskoj grupi, Popović je rekao da su njezini članovi iznimni intelektualci koji puno čine za ovaj prostor i koji su postigli veliki međunarodni uspjeh u Veneciji.
Ovaj broj Fantoma slobode dokumentira "jedan pokret koji pružaju vrhunski intelektualci, a njihova je akcija usmjerena k spašavanju nasljeđa Pule u širem smislu".

Popović je govorio je i o tome kako Pulska grupa ukazuje na devastaciju šireg gradskog života, na rasprodaju obale te o njenom protivljenju da se brojni naši ljudi pretvore u spremačice, čuvare plaža u zimskom razdoblju ili pak vozače.

Časopis donosi tekstove Zorana Angeleskog, Emila Jurcana, Attilia Krizmanića, Radovana Miščevića, Dragana Radolovića, Igora i Gorana Šaponje, Vladimira Mattionija, Marijana Cukona, Maria Markezića, Željka Pašića, Dušice Radojčić, Ozrena Žuneca, Vjekoslava Gašparovića, Mladena Jergovića, Zlatana Jurasa, Christiana Galla, Antonia Angela Carie, Bogdana Žižića, Nevene Trgovčić, Gorana Petercola, Vojina Hrastea, Jurice Pavičića, Marine Kelava, Ive Lučića, Tomislava Medaka, Ive i Leonida Zubana, Hrvoja Hrabaka, Rolanda Sušnja, Anite Lunić, Teodora Celakoskog, Tomislava Domesa, Tomislava Medaka, Ivice Šćepanovića i drugih.

Osim Popovića, predstavljanju su nazočili Marko Perčić, Helena Sterpin, Katarina Sara Perović i Edna Jurcan, a Popović je najavio skorašnje javno predstavljanje toga časopisa uz diskusiju. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter