Časopis 3. programa HR-a: Mediteran iz etera na papir

Vodeće urednice Hrvatskog radija i njegovog Trećeg programa Biljana Romić, Rajka Rusan i Ljubica Letinić (A. KANCELAR)
Vodeće urednice Hrvatskog radija i njegovog Trećeg programa Biljana Romić, Rajka Rusan i Ljubica Letinić (A. KANCELAR)

Mediteran je svijet zemlje, mora, kruha, masline i smokve… Život nije u onome što se vidi, niti u onome što se čuje; on je u pogledu starca, u prekrasnim borama žene u crnini, u okrutnoj ljepoti fatalnih žena, u nesigurnom noćnom miru dok mjesečina obasjava more, u tajnama i legendama koje pritišću neispisane stranice, citirala je glavna urednica Hrvatskog radija Biljana Romić marokansko-francuskog pisca Tahara Bena Jellouna, predstavljajući s najbližim suradnicima pulskog Sajma knjige, novo i vrijedno izdanje časopisa Trećeg programa Hrvatskog radija posvećenog Mediteranu.

Blok posvećen Taharu Benu Jellounu na 40-ak stranica središnji je dio izdanja (81/82) koji ukupno broji čak 404 stranice, na kojima o različitim licima Mediterana, ali i brojnih drugih literarnih, povijesnih, filozofskih tekstova priznatih domaćih i stranih autora, začinjenih na koncu velikim intrigantnim intervjuom Jerka Bakotina s filozofom, publicistom i prevoditeljem Borisom Budenom pod naslovom "Je li komunizam pao na zapad?".

Časopis nudi i ciklus francuskog esejista Rogera Cailloisa o snovima i melankoliji, dok za blok "Titrave jeke" pišu i Ante Perković, Andrej Nikolaidis i Predrag Lucić. Ljiljana Filipović, pak, piše o tome kako je Zagreb usmrtio svoje knjižare.

Inicijatorica ideje da se Treći program HR-a bavi Mediteranom, urednica Ljubica Letinić, rekla je da je pojam Mediterana puno širi od jadranske perspektive i da se ovom temom počela baviti i prije Arapskog proljeća koji je pokrenut samospaljivanjem 26-godišnjeg mladića Mohameda Bouazizija prije dvije godine u Tunisu.

Glavna urednica Trećeg programa HR-a Rajka Rusan naglasila je važnost cijelog Hrvatskog radija kao javnog servisa, ali i zvukovnu dimenziju Trećeg programa koja prati tekst i priču, od kvalitetne glazbe do akustične eksperimentacije. Naslovnicu časopisa, tiskanog u 500 primjeraka, oblikovao je Stanislav Habjan, koristeći fotografiju glumca Svena Medevešeka (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter