Časni, dosljedni i nepristrani u donošenju odluka

Svečana prisega županijskih sudaca porotnika (N. LAZAREVIĆ)
Svečana prisega županijskih sudaca porotnika (N. LAZAREVIĆ)

Svečanom prisegom kojom su se obvezali da će časno obnašati svoju dužnost i pridržavati se Ustava i zakona Republike Hrvatske te će raditi savjesno i nepristrano, u ponedjeljak su na Županijskom sudu u Puli imenovani novi županijski suci porotnici koji će tu dužnost obnašati naredne četiri godine. Imenovani suci porotnici svečanu prisegu položili su u prisustvu potpredsjednice Skupštine Istarske županije Tamare Brussich i predsjednika Županijskog suda Pula-Pola Iztoka Krbeca.

Brusicch je tom prilikom istaknula kako temeljem Zakona o sudovima, suce porotnike općinskih, trgovačkih odnosno županijskih sudova imenuje županijska skupština i to na prijedlog općinskih i gradskih vijeća, dodajući da je Skupština na svojoj sjednici u rujnu 2015. godine donijela rješenje o imenovanju 24 suca porotnika. Dodala je da se u ponedjeljak ispričalo dvoje porotnika koji će prisegu naknadno položiti.

- Suci porotnici na poziv suda moći će učestvovati u raspravama i participirati u donošenju presuda, istaknula je Brussich dodajući da za suce mogu biti izabrani punoljetni hrvatski državljani koji ne smiju biti pozvani na odgovornost, pritvoreni ili kažnjeni za svoje izraženo mišljenje ili glasovanje tijekom donošenja presude.

- Dužnost suca porotnika je časna dužnost na koju se imenuju savjesni i odgovorni pojedinci visoko cijenjeni u svojoj zajednici i radnom mjestu, istaknuo je predsjednik Županijskog suda Iztok Krbec. Govoreći o obvezama novoimenovanih porotnika, naglasio je da se oni u svojim odlukama moraju voditi načelom neovisnosti i nepristranosti, zakonitosti i pravednosti.

- Biti dostojan je riječ koju zakon definira kada govori o sucima porotnicima no taj je pojam mnogo širi i podrazumijeva da osoba koja je izabrana za porotnika ima niz vrijednosti i vrlina, da je časna, dosljedna i vodi se visokim moralnim vrijednostima. Suci porotnici svojim imenovanjem postaju dio sudbene vlasti u Republici Hrvatskoj i zajedno sa sucima profesionalcima sudjeluju u donošenju odluka vezanim uz optužbe za kaznena dijela. Njihov je glas jednako vrijedan kao i glas suca profesionalca, kazao je Krbec i apelirao da porotnici uvijek budu uvjereni u ispravnost onoga o čemu odlučuju te da se tijekom ove teške i odgovorne dužnosti vode načelima pravičnosti i nepristranosti. Osim što će odlučivati o kaznenim djelima, Krbec je rekao da je na njima i velika odgovornost kada je riječ o ljudskim pravima i brojnim ljudskim sudbinama, a odlučuju i sudbini žrtava kaznenih dijela.

Dodajmo kako su prisegu položili novi porotnici nakon isteka mandata bivšim sucima porotnicima, a pravilo je da dolaze s čitavog područja Istre. Prisegnuli su: Stjepan Jaklin, Josip Rojnić, Veljko Zenzerović, Mladen Dušman, Vladimir Šverko, Elide Baskiera, Romano Smoljan, Josip Kliba, Mario Cvitić, Sergio Delton, Dušan Debeljuh, Stanko Družeta,  Dušan Francetić, Vjekoslav Milotić, Marija Mogorović, Doriano Radanović, Josip Šišović, Mirjana Vivoda, Helga Pincan, Vladimir Antolović i Rasema Božac. S obzirom da su se jučer opravdale, prisegu još trebaju položiti Ester Černjeka i Liliana Vale. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter