Casanovafest - kad Vrsarom zavladaju ljubav i erotika

Festival nastavlja tradiciju slavljenja ljubavi i erotike - detalj s jednog od prošlih Casanovafesta
Festival nastavlja tradiciju slavljenja ljubavi i erotike - detalj s jednog od prošlih Casanovafesta

Trima izložbama, onom zagrebačkog fotografa europske reputacije Stanka Abadžića pod nazivom "Miris žene", predstavljanjem kiparskih minijatura ženskog tijela Miroslava Župančića i kontroverznim erotskim grafikama Franza von Bayrosa, čije će se otvorenje održati u četvrtak, 27. lipnja u 19 sati u staroj školi u Končarevoj ulici, počinje peto izdanje Casanovafesta, festivala ljubavi i erotike, koji će se na nekoliko lokacija u Vrsaru održavati od 27. do 29. lipnja.

Najavile su to na današnjoj konferenciji za novinare direktorica općinske Turističke zajednice Natalija Vugrinec te Mariam Abdelghani i Anamaria Kvasnica, direktorica i koordinatorica festivala.

- Drago nam je da festival nastavlja tradiciju slavljenja ljubavi i erotike. Počet ćemo s ponudom gastro-delicija tijekom sva tri dana na rivi. Ondje će usto Društvo prijatelja Giostre kratkim igrokazom iznijeti neke tajne iz doba baroka. U sklopu književnog programa na temu erotike razgovarat ćemo s Nenadom Stipanićem i Zoranom Ferićem, dok će nas u petak oplemeniti i gostovanje jedne dame, Mani Gotovac, s kojom ćemo se osim na književnoj večeri družiti i na predstavi "Pričaj mi o Gorkome".

Ovogodišnji filmski program posvećen je turskom erotskom filmu 70-ih godina, kada je tamošnja erotska filmska proizvodnja bila jako bogata, ali je nasilno ugušena pučem 1980-ih. Ti su filmovi rijetko prikazivani izvan granica zemlje pa je ovo posebna prilika, rekla je Abdelghani.

Festival će zadnjeg dana zaključiti koncert grupe Nola, koja slavi 20 godina ljubavi prema glazbi. Vugrinec je podsjetila da festival obilježava povezanost Casanove i Vrsara, koji on spominje u svojim Memoarima, te osim uživanja u ljubavi i umjetnosti nudi i guštanje u gastronomiji.

- Surađujemo s deset vrsarskih restorana koji će za vrijeme trajanja festivala nuditi dva Casanova menija - jedan sa školjkama, ribom, malvazijom i jagodama, a drugi s biftekom, tartufima, teranom i čokoladom, po cijeni od 150 kuna. Gastronomska ponuda moći će se iskušati i na rivi, sa štandova, rekla je Vugrinec.

Što se tiče plakata festivala Abdelghani je dodala da je njegova izrada i ove godine povjerena studiju Sonda, koji Casanovafestu svake godine daje novi vizualni identitet. Ove su godine, dodala je, neki plakat ocijenili kontroverznim, ali smatraju da jubilarni festival takav plakat i zaslužuje. Pokrovitelji su Turistička zajednica i Općina Vrsar, Ministarstvo turizma, Maistra i hotel Vista. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter