Casanova u Vrsaru ostavio suvenir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slavni zavodnik Giacomo Casanova sinoc se opet, nakon gotovo tri stoljeca, vratio u Vrsar, a pricu o njegovom dolasku, boravku i suveniru koji je u ovom gradu ostavio na rivi su oživili clanovi poreckog Društva prijatelja Giostre, u sklopu drugoga dana Casanovafesta.

Scenarij za skec "Casanovin suvenir" napisao je novinar Glasa Istre Goran Prodan, prema zapisima iz Memoara u kojima poznati Venecijanac opisuje svoj boravak u Vrsaru, koji je prvi put posjetio kao osamnaestogodišnjak. Mladog Casanovu utjelovio je Elio Štifanic, a pred publikom pridružili su mu se Jakov Grgic u ulozi župnika, konobarica Valentina Debelic, plesacica Suzana Šimicic, naratorice Sonja Kotur Lovrekovic i Daliborka Škofic, Prodan kao lijecnik, te drugi Giostranti u ulozi plesaca i mornara.

Ranije iste veceri predavanje u hotelu Vista održao je autor poznate "Ljubavologije" Bruno Šimleša, cija predavanja izazivaju velik interes širokog kruga ljudi. Za publiku Casanovafesta Šimleša je odabrao temu preljuba i pitanje treba li ga priznati. Predavanje je okupilo brojne zainteresirane, mahom žene, ali i nekoliko muškaraca koji su se takoder ukljucili u diskusiju.

Festival svake godine temu ljubavi i erotike širi kroz nekoliko dimenzija, od likovne, filmske, kazališne, natjecateljske (prvog dana održano je natjecanje u ljubljenju) do gastro i književne.

Gošca jucerašnjeg književnog druženja bila je slovenska spisateljica i publicistkinja Vesna Milek, koju je u intimnoj atmosferi Vidikovca ugostio voditelj Marko Pogacar. Dvoje je autora razgovaralo o Casanovi, jer je u Sloveniji prije mjesec dana odigrana predstava za koju je Milek napisala scenarij, a dio radnje odnosi se upravo na poznatog zavodnika. Razgovaralo se o tome žele li današnji muškarci još uvijek biti Casanova, te o erosu u književnosti.

Druga festivalska vecer završila je u staroj školi projekcijom filma "Veži me" Pedra Almodovara, kombinacijom crne komedije, krimi, ljubavne i erotske drame. Ovogodišnji filmski program bio je posvecen španjolskom filmu. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter