Čaša vina, domaća jela i pjesma

Zapjevalo se uz Dejana Jedretića na harmonici i Bernarda Velčića na gitari
Zapjevalo se uz Dejana Jedretića na harmonici i Bernarda Velčića na gitari

Plominska Bela nedeja, tradicionalna manifestacija priređena u čast mladoga vina, protekle je nedjelje, usprkos kiši, privukla mještane i njihove goste koji su  druženjem i zabavom oživili  živopisni gradić.

Nakon misnog slavlja u župnoj crkvi, poslijepodnevni se program zbog vremenskih neprilika odvijao u malo izmijenjenom izdanju. Tako je ovogodišnja novina, zanimljiva igra, Potraga za plominskim blagom odgođena za sljedeću  nedjelju, uz napomenu da se prijave primaju i dalje.

Kiši usprkos, svi pristigli posjetitelji imali su priliku, umjesto na Lombordi, u atriju ispred crkve besplatno kušati nekoliko zanimljivih jela spravljenih po starinskim receptima: marinirane srdele na prepečencu,  maneštru sa bobićima i pečenu piletinu sa  dinstanim gljivama i lećom. Za vrijedne kuhare, učenike labinske Srednje škole Mate Blažina svi su imali samo riječi hvale.

Lokalni proizvođači vina rado su predstavili odlično mlado vino, a gastronomsku ponudu obogatili su i članovi labinske udruge „Martinčica“ koji su ponudili ukusne namaze od gljiva i priredili zanimljivu izložbu ovih plodova prirode.  Glazbeni obol  fešti dali su raspoloženi Dejan Jedretić na harmonici i Bernard Velčić na gitari, poznati kao  „Super duo“ pa su gosti i zapjevali.

Spomenimo da je sportski  dio manifestacije održan po planu. Najbolji u jutarnjem udičarenju u klasi U-16 bili su Mateo Filipaš, Gabrijel Salamon i Mihael Petrović, a u klasi U-21 Dean Ilić. Seniori Elvis Barak i Elvis Bažon osvojili su prvo mjesto, drugo mjesto osvojio je tandem  Mladen Lukšić i Dorijan Salamon te treće mjesto Silvano Lukšić i Marino Pakijelat. Turnir u briškuli i trešeti održan je u restoranu Vita u Vozilićima , a najbolji su bili Licul Nenad i MilevojKorado koji su osvojili pršut, drugo mjesto osvojili su Mujić Jasminko i Benčić Zoran, a treće Klarić Gianvlado i Kiršić Đani.

Dan ranije, u Plomin Luci održano je natjecanje u mori, a pobjednici su Edo i Albino Vozila. Bazilijo Radović i Mario Mužul osvojili su drugo mjesto, dok su treći Dušan Peteani i Mario Muškardin. Dvadesetogodišnji Nikola Žulić bio je najmlađi učesnik  turnira, a najstariji Armando Gobo. Sponzori nagrada bili su Pristav d.o.o., Lori d.o.o. iz Vozilići, OPG Šahdanović, OPG Fajman i Restoran Stare staze. Organizatori i  ovogodišnje manifestacije su Turistička zajednica i Sportsko-ribolovno društvo Plomin, a pokrovitelji  Općina Kršan i Termoelektrana  Plomin. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter