Carstvo muškata u Momjanu

Publika u sugestivnom ambijentu iznad Kaštela
Publika u sugestivnom ambijentu iznad Kaštela

Momjanski muškatiri na konjima, simpatični razbojnici, kantaduri i jedan čarobni svirač na violi animirali su brojne posjetitelje koji su sinoć zakoračili u Carstvo muškata.

Ugodnom druženju, koje pod ljetnim zvjezdanim nebom spaja ovdašnje karakteristično vino poznatih vinara, elemente povijesti i umjetnost, uz prstohvat mašte, dodanu vrijednost daje sugestivna lokacija - travnata zaravan iznad drevnog Kaštela Rota, na koju je nekad spuštan masovni pokretni most.

U njegovom četvrtom izdanju, priča na osnovu povijesnih zapisa novigradskog biskupa Tomasinija, lokalnih tradicija, običaja i legendi, pretočena u igrokaz, govori o petorici muškatira, koja u Kaštel trebaju donijeti blago - škrinju punu boca s momjanskim muškatom iz podruma Kozlovića, Kabole, Prelca, Sinkovića i Brajka, a razbojnici ih ne samo bezuspješno pokušavaju opljačkati, već na koncu, zajedno s publikom, nazdravljaju.

Isprepliću se pritom 1648. i 2012. godina u kojoj se, uz glazbu riječke grupe Gali, degustira muškat po kojemu je Momjanština nadaleko poznata, ali i druga lokalna vina, dok su za gurmane pripremljeni fuži s gljivama, domaći pršut, friško ispečeni kruh, fritule i kroštuli.

Duhovit igrokaz na istro-venetskom i čakavskom dijalektu napisala je i režirala glumica talijanske drame riječkog HNK Ivan pl. Zajc Rosanna Bubola iz Buja, koja je glumila zajedno s Robertom Dubac, književnicom iz Kaštela. Sudjelovali su zborovi zajednica Talijana iz Momjana i Pirana te poznati riječki violinist Francesco Squarcia, koji je kao poseban dar publici poklonio izvedbu pjesme "Strangers in the night" Franka Sinatre glasom i violom.

Manifestaciju su organizirali Turistička zajednica iz Buja, udruga proizvođača momjanskog muškata Vino Momilianum, Mjesni odbor i Zajednica Talijana Momjan, uz tehničku podršku bujskog Pučkog otvorenog učilišta i pokroviteljstvo Grada Buja, s ciljem valorizacije momjanskog muškata i priskrbljivanju mu titule vina s kontroliranim podrijetlom te promocije Momjanštine. (Kristina FLEGAR; snimila Marina DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter