Carreras, gosti i Arena – amigos para siempre

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Treći pulski koncert čuvenog, svjetski poznatog španjolskog tenora Josea Carrerasa održan je večeras u punoj Areni. Ovaj glazbeni velikan predstavio se raznolikim repertoarom, od opernih arija do drugih popularnih skladbi tako da je program bio zanimljiv i za širu publiku. Osim Carrerasa na ovom velikom humanitarnom spektaklu nastupili su sopranistica Martina Zadro, violončelistica Ana Rucner i Orkestar opere HNK-a Ivana pl. Zajca Rijeka pod vodstvom Davida Gimeneza, a svi zaslužuju pohvale za svoj nastup. Kako su bili najavili organizatori koncerta Iva Šalamon Reškovac iz Meritum komunikacija i Iva Šalamon Reškovac iz Art hilla cilj je bio prikupiti sredstva čiji će jedan dio biti doniran dječjem odjelu KBC-a Rijeka za nabavku pokretnog ultrazvučnog aparata s kardiovaskularnom programskom podrškom, koji bi se koristio tijekom dijagnostike i endovaskularnog, interventnog liječenja djece. Centar za rehabilitaciju Veruda u Puli, dobit će drugi dio donacije, a tim sredstvima uredit će se prostorije za boravak bolesne djece. Prepuna Arena pokazala je da su u tome uspjeli. Koncert je održan pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, glavni sponzor je Bina-Istra, a podržali su ga i gradovi Pula, Rijeka i Opatija te gotovo svi istarski gradovi i općine. Bina-Istra je s partnerima osigurala donaciju od 500 tisuća kuna.

Romantične arije velikana svjetske glazbene literature u kombinaciji s Carrerasovom nadahnutom interpretacijom učinile su ovu srpanjsku večer čarobnom, za pamćenje. Da ugođaj bude još bolji, tu je bila i najmodernija oprema, mikrofoni najnovije generacije, te mnoštvo rasvjetnih i razglasnih tijela. Carreras je pokazao da je istinski glazbeni velikan, vrlo nadahnut i sugestivan, a Martina Zadro očarala je vrhunskim glasovnim mogućnostima. Odnjegovanim nastupom, izvrsna je bila i Ana Rucner, kao i Orkestar Opere riječkog HNK-a.

Koncert je počeo Rossinijevom uvertirom „Kradljiva svraka“, što je vrlo uvjerljivo izveo tehnički izvrsno pripremljen orkestar riječkog HNK-a. Nakon toga je nastupio maestro Carreras Costovom „Era di maggio“, da bi se potom predstavio i djelima kao što su „T'estimo“ Edvarda Griega, Gardelovom „Lejana tierra mia“ ili pak Satieovom „Je te veux“.

Vrlo je nadahnuta bila izvedba i „The impossible dream“ Micha Leigha iz mjuzikla „Čovjek iz La Manche“. Glazbenom šetnjom različitim stilskim epohama i partiturama glazbene literature predstavljali su se Carreras i Zadro, naizmjenično i zajedno, a publiku je posebno oduševio rukovet popularnih napjeva, od Tostijevih djela, do arije „Habanere“ iz Bizetove opere „Carmen“, „Brindisi“ iz „La Traviate“ i drugih. Publika je ovacijama pozvala Carrerasa i goste na bis, gdje su ovi umjetnici ponovno nagradili publiku koja je dupkom ispunila Arenu. Računa se da je bilo oko šest tisuća posjetitelja. Bis je završen poznatom „Amigos para siempre“, koju su Carreras i Martina zajedno izveli. Inače, Carreras je već ranije izvodio ovu pjesmu u paru s najpoznatijim pjevačicama.

U pulskom je amfiteatru Carreras dosad nastupio dvaput - 1998. godine zajedno sa španjolskom sopranisticom Isabel Rey, te 2006. godine, kada mu je gošća bila albanska sopranistica Inva Mula. Nakon toga je Carreras nastupio s Tonyjem Cetinskim u Zagrebu 2007. na humanitarnom koncertu za Zakladu Ana Rukavina, te u istom gradu, dvije godine kasnije, u humanitarnoj akciji "Korak u život".

Svakako, bio je to koncert za pamćenje u pulskoj Areni koja ove godine ugošćuje brojne, vrlo različite, glazbenike. Oduševljena je publika pozdravila maestra Carrerasa i goste, koji su pružili izniman glazbeni doživljaj.

Među ostalima, u Areni su bili ministar financija Zdravko Marić, ministar turizma Anton Kliman, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, primorsko- goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, opatijski Ivo Dujmić, istarski župan Valter Flego, europarlamentarac Ivan Jakovčić, veleposlanici nekoliko država, pripadnici obitelji Todorić te predstavnici javnog, gospodarskog i kulturnog života.

Prije početka koncerta – koji je bio u znaku sjajne scenografije i impresivne rasvjete, nazočne je s humanitarnim radom Bina Istre upoznao njezin direktor Dario Silić. (VANESA BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter