Carpaccio od srne i još tri slijeda za 120 kuna

Konferencija za novinare u Obrtničkoj komori u Puli (Milivoj MIJOŠEK)
Konferencija za novinare u Obrtničkoj komori u Puli (Milivoj MIJOŠEK)

Nakon večere u šišanskom restoranu Bodulka, drugi dio 4. Istra Gourmet Toura nastavlja se sutra, 18. veljače, večerom u restoranu Tomažići u Nedešćini koja počinje u 19 sati. I ovog puta po cijeni od 120 kuna nudit će se riblji ili mesni meni koji se sastoji od četiri slijeda te čaše vina poslije svakog jela. Dušan Černjul, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije, koji je organizator manifestacije, na jučerašnjoj je konferenciji za novinare napomenuo da Tour postaje sve popularniji i da se traži mjesto više.

Bodovanje gostiju

- Krenulo je uspješno i mislim da ćemo tako i nastaviti. Manifestacija traje već četvrtu godinu, protekle jeseni i zime predstavile su se konobe koje smo nagradili, a sada su na redu restorani. I u Tomažićima su sva mjesta već rezervirana i ako se ovako nastavi, a nema razloga da tako ne bude, morat ćemo proširiti manifestaciju na dva, tri dana, također po cijeni od 120 kuna, rekao je Černjul. Istarski restorani sve su bolji, dodao je, sve bolje kuhaju i prezentiraju hranu, pa je ova manifestacija i svojevrsno natjecanje. "Ove godine uveli smo bodovanje gostiju koji ocjenjuju meni, njegovu prezentaciju te autohtonost namirnica", naglasio je.

Tajnik OKIŽ-a Eros Sorić podsjetio je da su ciljevi manifestacije predstavljanje i podizanje kvalitete istarskog ugostiteljstva, prezentacija autohtonih namirnica, ali i druženje te razmjena kulinarskih iskustava ugostitelja. Sonja i Valdi Licul, vlasnici restorana Tomažići, predstavili su jelovnik te napomenuli da je restoran, koji se nalazi između Labina i Šumbera, otvoren 2007. godine, a u Touru sudjeluje prvi put.

Na mesnom meniju ponudit će carpaccio od srne s preljevom od naranče i meda i mousse od šunke s crnim maslinama, fuže s crvenim radičem i pršutom, raviole punjene domaćom skutom u umaku od maslina, kapara, bosiljka i konjaka, pljukance sa cherry rajčicama, kobasicama, ombolom i crvenom paprikom te medaljone u umaku od naranče i aceta balsamica na posteljici od rukole.

Ribarska harmonija

Na ribljem meniju su ribarska harmonija (hobotnica, lignje, jadranske kozice, filet srdele i riblji tartar), orzoto Tomažići sa sipom, lososom, tikvicama i ribljom ikrom, ravioli od hobotnice i plemenite ribe u umaku od škampa, krpice sa srdelama te filet od brancina na posteljici od julienne povrća i pire od buče. Nakon oba menija poslužit će se desert Tomažići.

Nakon Tomažića, 3. ožujka slijedi večera u gostioni Skok u Sežani. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter