Čarolija Izraela: Večer opere i indie rocka

Večer je bila u znaku arija iz poznatih opera
Večer je bila u znaku arija iz poznatih opera

Pulski kulturni festival "Čarolija Izraela, ljeto u Istri" završio je u četvrtak "Opernom noći na Kaštelu" gdje su se pred punim auditorijem, izvedbama arija iz opera i opereta predstavili izraelski solisti uz dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem izraelskog dirigenta Noama Zure. Nakon raspjevanih songova iz mjuzikla te poznatih arija iz opera i opereta, uslijedio je koncert indie rock grupe Acollective koji je oduševio mlađu publiku.

Koncert je u 21. 30 sati otvorila voditeljica Jelena Vitasović, a publici se obratio i veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Yossi Amrani koji je zahvalio glavnim pokroviteljima - Gradu Puli i Istarskoj županiji, te pohvalio ovaj festival koji već tri godine upoznaje i promovira izraelsku kulturu sa Hrvatskom, te ne poznaje granice već spaja ljude i zemlje kroz svoje sličnosti, različitosti i ljepotu stvaralaštva.

Koncert u Puli plod je suradnje izraelskoga dirigenta Noama Zura i solista – sopranistice izraelske opere Keren Hadar i jedne od najtraženijih izraelskih sopranistica Hile Baggio te člana pariške opere, bas baritona Jurija Kissina. Dubrovački simfonijski orkestar pokazao se kao odlična glazbena podloga te ujedno i spoj međunarodne suradnje koja je ovom prilikom povezala vrsne izraelske i hrvatske glazbenike.

Večer opere i operete bila je u znaku arija iz poznatih opera, pa je tako koncert započeo arijama iz "Figarova pira" W. A. Mozarta – poznatom Uvertirom, zatim Cinque, dieci uz sopranisticu Hilu Baggio i bas baritona Jurija Kissina, a nastavili su sa Non pi andrai i  Non so pi. Uslijedila je arija Mein Herr Marquis iz Straussova "Šišmiša", uz solisticu Hilu Baggio, a poznatu je Habaneru iz opere "Carmen" izvrsno otpjevala sopranistica Keren Hadar.

U bogatom se programu potom našla Uvertira iz Rossinijeve "Talijanke u Alžiru", a potom i arije iz "Seviljskog brijača" – Una voce poco fa, La Calunnia i Temporale.  Verdijevu Caro nome iz opere "Rigoletto" nadahnuto je izvela sopranistica Baggio, a blok opera zaključila  je Kissinova izvedba Madamine iz "Don Giovannia" W. A. Mozarta.

Uz stalnu izmjenu opernih pjevača i stabilnu podršku dubrovačkog simfonijskog orkestra, izvođači su krenuli u operete, započevši s prikladnim Gershwinovim Summertimeom, te arijama iz Leharove "Giuditte", Frederick Loeweove "My Fair Lady" te Straussova "Šišmiša".

Za sam su kraj pjevači uz pratnju orkestra izveli pjesmu "Hallelujah" kojom je Izrael 1979. godine pobijedio na Euroviziji, a oduševljeni su posjetitelji izvođače nagradili velikim aplauzom.

Nakon nastupa maestra Zura, izraelskih sopranistica te bas baritona Kissina i Dubrovačkog simfonijskog orkestra, u Kaštelu je oko 22.30 sati nastupila izraelska indie rock skupina Acollective koja je nastala u predgrađu Tel Aviva, a nedavno je gostovala i na poznatom  Y Not? Festivalu u Engleskoj.

Skupina mladih i ambicioznih Izraelaca oduševila je ljubitelje izraelske kulture koji su do ponoć i pol slavili šestu večer festivala kojim su povezane dvije mediteranske zemlje na razini kulturne suradnje koja ne poznaje granice, već isključivo umjetničku slobodu. (A. PERCAN; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter