Čarolija Izraela: U katedrali nastupio kvartet Carmel

Kvartet Carmel u pulskoj katedrali (M. ANGELINI)
Kvartet Carmel u pulskoj katedrali (M. ANGELINI)

Brojna je publika prisustvovala sinoć koncertu kvarteta Carmel u pulskoj katedrali, a u sklopu programa "Čarolija Izraela, ljeto u Istri", sedmodnevne manifestacije koja se održava u Puli i u Poreču do 9. kolovoza.

Kvartet Carmel osnovan je 1999. godine, a članovi su violinistice Rachel Ringelstein i Lia Raikhlin, violist Yoel Greenberg te violončelist Ira Givol. Dvije godine kasnije dobio je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju u Austriji. Članovi kvarteta školovali su se u Izraelu te se usavršavali diljem svijeta, a osvajali su nagrade na natjecanjima i nastupali su u Europi i SAD-u u prestižnim koncertnim dvoranama.

Sve je to dalo nagovijestiti kvalitetu njihovog nastupa, koji je ispraćen ovacijama oduševljene publike. Vrlo dobro i precizno muziciranje s tehničkog aspekta, odnjegovana muzikalnost, osjećaj za dinamiku i kontrapunkt te nadahnuta interpretacija obilježili su sinoćnji koncert.

Za početak su glazbenici izveli djelo Naomi Shemer "Jerusalem of gold", koje je za gudački kvartet priredio Shimon Cohen. Došla je do izražaja uvježbanost i pripremljenost članova kvarteta kao i njihova međusobno vrlo velika uigranost.

Uslijedio Haydenov "Gudački kvartet u C-duru", također vrlo zahtjevno djelo gdje je posebno došla do izražaja tehnička uigranost. Svaki dio ove skladbe bio je po nečemu specifičan - Moderato je tražio prije svega pažljivo iščitavanje ove zahtjevne partiture, Adagio veliku melodioznost, Minuetto i Allegretto sugestivno muziciranje, a Fuga a 4 soggetti iznimnu tehničku pripremljenost. To su članovi kvarteta s lakoćom postigli.

Felix Mendelssohn jedan je od skladatelja njemačkog romantizma, a takav je dijelom i njegov "Gudački kvartet u Es-duru op.12", koji su ovi glazbenici vrlo precizno i sugestivno odsvirali, iskazavši specifičnost za svaki dio ove kompozicije (Allegro moderato, Adagio non troppo, Menuetto and Trio i Fuga). (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter