Čarobnjaci zavladali Pulom

Svijet iz bajke na Forumu (D. ŠTIFANIĆ)
Svijet iz bajke na Forumu (D. ŠTIFANIĆ)

Svi problemi u Puli su nakratko nestali, i umjesto lokalnih moćnika, zavladali su čarobnjaci. Kao i prošle godine, i ove je godine Festival uličnih čarobnjaka, FUČ, odnosno Pulične večeri, oduševio djecu i one koji se tako u duši osjećaju.

Park grada Graza, Portarata, Forum, Kandlerova postali su svijet iz bajke, i zavladali su šarenilo i veselje. Budući da je to festival profesionalnih umjetnika i skupina koji djeluju izvan instituciija i cirkusa, a koji se usredotočuju na ulično izvođenje, prikazani su suvremeni pristupi uličnom kazalištu, oslanjajući se na svjetski trend kombiniranja muzike, plesa i žongliranja sa zahtjevnim cirkuskim vještinama kao što su hodanje po žici i konopu, rad s trapezom i svilom, akrobacije i slično. Ove je godine nastupilo 11 što domaćih što stranih skupina, koje stižu iz Belgije, Italije, Njemačke, Francuske, Srbije i drugih krajeva.

Nije, dakako, nedostajalo niti učenja cirkuskih vještina u posebnim kreativnim radionicama te programima osmišljenim za najmlađe, što su oni oduševljeno prihvatili.

Prve su večeri pulske ulice bile krcate djece u pratnji roditelja, nonica i nonića koji su znatiželjno gledali što se događa, a Park grada Graza postao je dječji čarobni park gdje je potom nastupila skupina Cirkorama s predstavom "Nema dileme II", što se najmlađima posebno svidjelo. Forumom su pak prošetali Faunovi, koji su kod djece izazvali smijeh, ali i pokoju suzu koliko su bili "zastrašujući", a prepuna Portarata ugostila je predstavu "The music box". Riječ je o klaunovskoj predstavi njemačkih umjetnika koji su interaktivno uključivali i publiku, koja se izvrsno snašla, a posebice djeca.

Talijanska predstava za djecu i odrasle "Los Filonautes" održana je na Forumu, u Kandlerovoj je bila ulična izložba kolektiva "El penumbra", a u Ulici Sergijevaca statua Eu@genio.

Nakon Pule čarobnjaci su krenuli put Novigrada, a tijekom ljeta posjetit će i Labin. (V. BEGIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter