Carobnjaci izašli na pulske ulice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na ulici je sve moguce, a u Puli posebno kad njene ulice i trgove zaposjedne Festival ulicnih carobnjaka.

Ovogodišnji je poceo u petak predvecer kada se mnoštvo bajkovitih likova okupilo na Portarati i praceno brojnim znatiželjnicima prodefiliralo centrom grada. Nakon povika otvorenja s Foruma svaki je izvodac pronašao svoj kutak usred vecernje ljetne vreve.

Tri su bile baze - Portarata, Forum i Trg sv. Tome, desetak što solo izvodaca, što skupina i brojne usputne stanice razigranih majstora ulice.

Ibonobi, hrvatsko-talijanski duo, otvorio je program FUC-a na Forumu. Djed i baka kao teatralni majstori akrobacije, vješti na cetiri metra visokom stupu, plijenili su pozornost velikih i malih koji su znatiželjno ocekivali nastavak.

A nastavili su Dudu Clown te Piccolo Circo Volante. Istovremeno su na Portarati nastupali Flash Gonzalez, Jordi, Jam off Seassion i Tanzelarija, a na Trgu sv. Tome Mr. Kowalsky i Ete-Clown.

Recesija je, kažu organizatori iz udruge Carobnjakov šešir, ove godine zahvatila i FUC, ovog puta u dvodnevnom izdanju, s više solo artista, a manje predstava, no s podjednakim brojem carobnjackih vratolomija. Osim domacih izvodaca gostuju i Cileanci, Austrijanci, Talijani, Francuzi, Argentinci i Španjolci…

FUC je u Puli ponovno prezentirao suvremeni pristup ulicnom kazalištu. Gosti festivala svojim izvedbama spojili su glazbu, ples, cirkuske i klaunske vještine, a neki, ostavljajuci promatrace bez daha, hod po žici i konopu, akrobacije na trapezu ili svili, žongliranje lopticama od vatre…

Prije svega tu se radi o puno malih improviziranih predstava te zacudujucoj mogucnosti transformiranja i kreativnog korištenja razlicitih predmeta u neocekivanim ulogama. Naglašena je spontanost i kontakt s publikom, koja je pak, osim ulice, možda najvažniji rekvizit ovih umjetnika.


Podijeli: Facebook Twiter