Čarobnjaci i žirafe dolaze u Pulu i Novigrad

Festival svake godine privuče brojnu publiku (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)
Festival svake godine privuče brojnu publiku (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)

Ususret međunarodnom Festivalu uličnih čarobnjaka - FUČ, koji će se ove godine održati u dva grada, Puli i Novigradu, danas je održana konferencija za novinare na kojoj je ukratko predstavljen program festivala.

Festival će se u Puli održavati u četvrtak i petak pod nazivom PUlične večeri, a u Novigradu u subotu i nedjelju pod nazivom Čarobni NoviGrad. Ove godine očekuje se 15-ak domaćih i stranih grupa, s gostima iz raznih zemalja, poput Nizozemske, Argentine, Srbije, Italije i Španjolske.

Festival će otvoriti Teatro Pavana, koji će prošetati gradom s velikim žirafama, a bit će zanimljivo vidjeti i poslušati neobičnog "The bird mana", koji proizvodi nevjerojatne zvukove, posebno one nalik na glasanje ptica. Kako je istaknula voditeljica festivala Irena Boljunčić Gracin, svi programi FUČ-a su besplatni, a ovogodišnji će zaista ponuditi pregršt čarolije na gradskim ulicama i trgovima.

Posjetitelje čeka čarobni svijet mašte, ulično kazalište u kojem se kombinira muzika, ples i žongliranje sa zahtjevnim cirkuskim vještinama kao što su hodanje po žici i konopu, rad s trapezom i svilom, akrobacije i mnogo toga.

U parkovima, koji su rezervirani za najmlađe, tijekom festivala održavat će se razne radionice i predstave, tako da će na FUČ-u uživati i stari i mladi.

Osim toga, najavio je Vjeran Juhas, festival će potaknuti i ostala osjetila jer će posjetitelji moći kušati magične delicije lokalnih/autohtonih proizvođača, poput čarobne pizze, sladoleda ili pak koktela. Podršku festivalu dao je i županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, izražavajući nadu da će se FUČ idućih godina širiti i na druge gradove. Zadovoljstvo obnavljanjem FUČ-a izrazila je i Vesna Jovičić iz pulskog TZ-a, a Kristijan Nemet nada se da će novigradski festival postati tradicionalan u tom gradu, kao lijep dar za njihove najmlađe sugrađane.

Festival je, podsjetimo, nastao 2005. godine i održavao se do 2010., a nakon te je godine zbog nedostatka financijskih sredstava obustavljen. Nastupilo je više od 100 grupa iz cijelog svijeta i posjetilo ga je više od 50 tisuća ljudi. No, zahvaljujući županijskom Odjelu za kulturu, festival se ove godine ponovno vraća na ulice i trgove, i to u dva grada.

Što se sve događalo na festivalima tijekom tih godina moći će se vidjeti na izložbi u kino Valli, koja će biti otvorena ovog petka u 19 sati. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter