"Carobne" gljive gode oboljelima od raka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kontroverzno americko istraživanje pokazalo je da samo jedna kura lijecenja psilocibinom, poboljšava raspoloženje i smanjuje anksioznost kod pacijenata s uznapredovalim rakom.

Spomenuti psilocibin je aktivni sastojak "carobnih" gljiva, a djeluje na um tako da intenzivira boje i vizualne halucinacije. Rijec je o ilegalnoj tvari zabranjenoj u Velikoj Britaniji.

''Mi radimo s pacijentima koji cesto ne reagiraju na konvencionalne tretmane. No, dobra je vijest da bolesnici dobro reagiraju na tretmane psilocibinom. Ovaj halucinogen smanjuje njihovu tjeskobu. Naša studija pokazuje da upotreba psilocibina može biti sigurna, ako se koristi u kontroliranim uvjetima'', izjavio je profesor Charles Grob s instituta LA BioMed iz Los Angelesa.

U pilot istraživanju je sudjelovalo 12 volontera s uznapredovalim stadijem raka. Svi su ispitanici patili i od teške anksioznosti. I dok je jedna skupina sudionika dobivala umjerenu dozu psilocibina od 0,2 miligrama po kilogramu tjelesne težine, druga je grupa primala neaktivnu placebo terapiju.

Rezultati su jasno pokazali da su se simptomi teške anksioznosti znacajno smanjili kod pacijenata koji su primali psilocibin - aktivni sastojak ''carobnih" gljiva.


Podijeli: Facebook Twiter