Čarobna plava ribica zamirisala fažanskom rivom

Porcija sardela po 25 ili 30 kuna (D. MEMEDOVIĆ)
Porcija sardela po 25 ili 30 kuna (D. MEMEDOVIĆ)

Uobičajeno, već 42. godine njenog održavanja, fažanska fešta od sardela okuplja velik broj posjetitelja, pa ni protekla, subotnja, nije bila iznimka. U centru mjesta već je od kasnog poslijepodneva bilo nemoguće pronaći mjesto za parkiranje. Fažanska riva bila je preplavljena posjetiteljima, a središte okupljanja i ovog je puta bio Trg sv. Kuzme i Damjana. Ondje su nastupali mladi glazbenici iz varaždinske Vizije te gostujućeg benda Radio Aktiv. Premda glazba po svačijem guštu, ipak su najviše svoj "đir" ondje pronašli pripadnici nešto mlađe, rock populacije.

Posjetitelji su okupirali štandove sa sardelama koje su se prodavale po 25 i 30 kuna za porciju, no rasprodan je i mesni meni. Na štandovima je bilo i škampi, pedoča, kalamara friganih i na žaru, ali i kotlovine, kupusa i kobasica, ombola i ćevapčića, na što se čekalo u dugačkim redovima.

Na rivi ponuda je bila u režiji domaćina, članova fažanskog NK Mladost, koji je uz Općinu Fažana i Rock Caffe organizator fešte.

Njemački par koji ljetuje na Kamenjaku za feštu je doznao od prijatelja koji također ljetuju u Istri. Ute i Frank Laufer iz Dresdena svakog su ljeta u Hrvatskoj, no sada prvi put u Istri. Kažu, isplatilo se doći u Fažanu, jer je mala plava riba odlična. Slovenska obitelj Ule također je željela kušati toliko spominjanu sardelu, a za feštu su saznali u Puli, gdje imaju brodicu.

Zabava je bila na svakom kantunu, a krcat je bio i Župni trg gdje su se sjatili uglavnom mladi. Atraktivnim vratolomijama ondje su ih privukli breakeri. Feštu su upotpunili i duo Magic, gitaristički duo Visky train te gitarist Goran Rabar Broka s pjevačicom, kćerkom Muom, Fažanac koji živi u Švedskoj, ali ga ovdje poznaju kao člana sastava Đavoli. Zadnji put svirali su 1974. pa će 40. obljetnicu proslaviti u subotu na otvorenju terase ljetnoga kina.

Pogled je u ponoć bio uprt u nebo išarano bogatim vatrometom. Glazbeni dio fešte potrajao je do dva sata iza ponoći, no najuporniji su ostali u Fažani i duže. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter