Čarobna flauta u Svetim srcima

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Pred iznimno brojnom publikom, gdje se tražila stolica više, u petak navečer je u izložbeno galerijskom prostoru Svetih srca održan koncert 14. izdanja glazbenih radionica Arena International naslovljen "Čarobna flauta".

Kao solist nastupio je Romano Pucci, prva flauta milanske "La Scale" i rimske Opere. Pucci je nastupio uz gudački kvartet, solistički uz korepetitore Leonarda Angelinija i Tatianu Šverko te uz orkestar Arena International.

Pulska je publika tako mogla čuti iznimnu izvedbu na flauti ovoga velikana, koji je pokazao sve mogućnosti ovoga instrumenta, s posebnim osjećajem za dinamiku, svaku dionicu pojedine partiture, uvijek vrlo nadahnuto, strastveno, u vrlo dobroj simbiozi s orkestrom i korepetitorima, što je ostvareno u kratkom vremenu zajedničkog vježbanja.

Nastup je počeo izvedbom Puccija i gudačkog kvarteta s djelom Alessandra Marcella "Adagio" iz "Koncerta u c-molu", a potom je nastavljen niz skladbi za flautu i klavir koje je ovaj izniman flautist izveo uz pratnju Leonarda Angelinija i Tatiane Šverko.

Na repertoaru su bila djela Benedetta Marcella "Sonata in Fa per flauto e basso continuo", nekoliko arija iz Mozartove "Čarobne frule", te iz Rossinijevog "Seviljskog brijača".

Vrlo je sugestivno i nadahnuto zvučala i arija iz Bellinijeve "Norme" i Verdijeva-Gianinova Fantasia "Rigoletta". Naravno, neizostavan je i Smareglia, a ovoga puta predstavljeno je njegovo djelo "Serenata di Primavera". Dojmljiva je bila i izvedba "Habanere" iz opere "Carmen" Georgea Bizeta.

Potom su ovaj flautist i orkestar Arene International pod vodstvom Tatiane Šverko izveli ariju iz Gluckove "Orfej i Euridika", djelo nepoznatog autora u aranžmanu Romana Puccija "Ave Maria Mediterranea" te Tartinijevu "Sonata a 5".

Violinisti u orkestru bili su Natalija Čabrunić Pfeiffer, Delio Malpera, Silvano Kalagac, Martina Filipan, Lovro Komljenović, Fernanda Nikolić Orlović, Lucia Lyon, Letizia Ulika Roce, Filip Rabar, Marin Premate, violu su svirali Božo Čabrunić i Iva Štafančić, a violončelo Dubravka Jančić, Fabio Jurić i Rafaela Filipan. Kontrabasist je bio Aleksandar Mizdarić, a mandolinisti Magda Rojnić i Luciano Giorgi.

Romano Pucci diplomirao je u klasi profesora Silvija Clericija na konzervatoriju Santa Cecilia u Rimu s najvišim ocjenama. Kao dugogodišnja prva flauta u prestižnom orkestru i filharmoniji u milanskom kazalištu Alla Scala održao je mnogobrojne koncerte surađujući s vrhunskim dirigentima kao što su Muti, Abbado, Metha, Kleiber, Pretre, Maazel, Bernstein, Sinopoli, Baremboim, Chailly... (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter