Carnival Triumph: Krstarenje iz noćne more

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oštećeni kruzer Carnival Triumph dotegljen je do luke Mobile u Alabami, na jugu SAD-a, po završetku košmarnog krstarenja za više od 4.200 putnika i članova posade nakon kvara motora tijekom vikenda. 

Brod duljine 272 metra, s 3,143 putnika i 1.086 članova posade, pristao u luku nakon što su ga nekoliko dana vukli remorkeri. 

Flotila remorkera vukla je brod do luke tijekom operacije koja je trajala duže od predviđenog, nakon što je jedan od kablova za vuču pukao. 

Tvrtka Carnival objavila je u četvrtak da bi nakon vezanja broda iskrcavanje putnika moglo trajati nekoliko sati. Neki putnici morat će potom krenuti natrag u Teksas ili na druge destinacije autobusom ili automobilima. Više od 100 autobusa čekalo je u koloni na iskrcaj putnika, kako bi većinu njih prevezli do 790 km udaljenog Galvestona u Teksasu.  

Ono što je trebalo biti ugodno krstarenje Meksičkim zaljevom pretvorilo se u pakleno iskušenje nakon što je u nedjelju izbio požar u strojarnici, zbog čega je brod ostao bez struje za pripremu hrane i funkcioniranje nužnika. 

Putnici su bili primorani čekati u redu satima da dobiju nekoliko sendviča, a olakšati su se morali u plastične vrećice. 

Američke TV postaje prenijele su snimke iz helikoptera na kojima putnici na kruzeru drže plahte s natpisima "S.O.S." i "Help" (Upomoć).

Nakon kvara, nužnici i kanalizacijski odvodi na brodu su se počeli prelijevati, poplavljujući kabine i unutarnje hodnike fekalijama, pretvarajući plovilo u, kako su neki opisali, divovsku Petrijevu posudu.

"Samo zamislite prljavštinu", rekao je Jacob Combs, putnik iz Teksasa. "Ljudi su radili lude stvari i obavljali nuždu u sudoperima i tuš kabinama. To je bilo neljudski. Stjuardi bi ulazili i sve očistili. Stalno su čistili", kazao je.  

Tvrtka Carnival Cruise najavila je da će putnike dočekati s toplom hranom, dekama i mobitelima.  

Unatoč svim nedaćama kroz koje su prošli putnici, malo je izgleda da će uspjeti s tužbama za naknadu štete, kažu pravni izvori. Tijekom godina, industrija krstarenja stvorila je pravnu strukturu koja štiti operatere kruzera od visokih tužbi za odštete.   

Pravila za traženje naknade sadržana u složenim ugovorima na više stranica, koji se potpisuju uz kupnju karata, i već su desetljećima predmet sudskih parnica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter