CARnetu prijeti tužba zbog .hr domena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cinjenica da kao jednu besplatnu domenu .hr nece moci dobiti iskljucivo naziv obrta, nego u obliku "naziv obrta + djelatnost" izuzetno je razljutila hrvatske obrtnike. Za ponedjeljak, 28. lipnja, sazvan je sastanak u Carnetu, a ako se Hrvatska akademska i istraživacka mreža ogluši na njihove zahtjeve, obrtnici su najavili i tužbu.

Tijekom ožujka ove godine, donesen je novi Pravilnik o ustrojstvu i upravljanju vršnom nacionalnom internetskom domenom. Pravilnik je tijekom travnja stupio na snagu objavom u Narodnim novinama, no vec je izazvao buru u obrtnickim krugovima.

Naime, obrtnici takoder, kao i bilo koje druge pravne osobe, imaju pravo na registraciju jedne besplatne domene .hr, no ne onako kako bi to željeli. Umjesto domene "imeobrta.hr", obrtnicima je ponudeno registriranje domene u obliku "imeobrta-djelatnost.hr" - što je njima u potpunosti neprihvatljivo.

Ako pristanu na ovo, imat cemo cijelu jednu poplavu obrtnickih domena koje ce sadržavati dvadesetak ili više znakova u svom nazivu. CARnet obrtnicima omogucuje registraciju domene .hr s kratkim nazivom obrta, no ne tretira je kao besplatnu te je za takvu domenu potrebno izdvojiti 615 kuna godišnje.


Podijeli: Facebook Twiter